latinica  ћирилица
14/12/2017 |  16:03 | Autor: RTRS

Obustava postupka protiv Sanadera u vezi s prodajom jeftine struje?

Županijski sud u Zagrebu će u januaru odlučiti o obustavi postupka protiv bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera i nekadašnjeg vlasnika preduzeća "Dioki" Roberta Јežića za prodaju jeftine struje toj firmi.
Ivo Sanader (foto: FAH) -
Ivo Sanader (foto: FAH)

Takva odluka biće donesena, jer je umro bivši direktor Hrvatske elektroprivrede /HEP/ Ivan Mravak, koga je Sanader navodno podsticao da da pomenute pogodnosti "Diokiju".

Sanaderov advokat Јadranka Sloković najavila je uoči pripremnog ročišta u ovom slučaju da će tražiti obustavu postupka, jer je Mravak u međuvremenu preminuo, a za optužnicu je, kako se tvrdi, bilo ključno njegovo priznanje, prenose hrvatski mediji.

Odbrana Sanadera traži da se postupak vrati optužnom vijeću koje bi trebalo da utvrdi da li je optužnica utemeljena, a sudija Јasna Galešić bi tu odluku trebalo da objavi 19. januara 2018. godine.

Ivo Sanader je još 2012. godine optužen da je Mravka podsticao da Јežićevim firmama isplati pozajmicu od oko dva miliona evra i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Kada je 2012. godine ispitan u toj istrazi, Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlaštenja kao predsjednik Vlade Hrvatske, a Mravak je priznao ovo djelo.

Јežić je prvo poricao krivicu, a nakon toga postao glavni svjedok tužilaštva u slučajevima "Ina-MOL" i "Hipo" u kojima je bivši premijer Hrvatske pravosnažno osuđen na osam i po godina zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud.

Izvor: SRNA