latinica  ћирилица
14/12/2017 |  22:30 ⇒ 15/12/2017 | 07:44 | Autor: RTRS

Burna reagovanja zbog odluke Borjane Krišto

Odluka predsjedavajuće Predstavničkog doma Borjane Krišto da skrati raspravu o zahtjevu Doma naroda za razmatranje po hitnoj proceduri seta zakona o akcizama izazvala je burna reagovanja poslanika, pa je na zahtjev šefa Kluba poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević data polučasovna pauza.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

"Već dva mjeseca parlament je blokiran, a poslije ovoga biće još više", rekla je Pandurevića, ističući da dignitet parlamenta treba štititi tako što će se poštovati Poslovnik i zakoni.

Prema njenim riječima, činjenica je da je bilo pritisaka specijalnog predstavnika EU Lars-Gunara Vigemarka.

"On se legitimno bori za interese Evropske banke za obnovu i razvoj, a naša je obaveza da se borimo za interese onih koji su nas birali", dodala je Pandurevićeva.

Ona je zatražila da se glasanje o hitnoj proceduri za set zakona o akcizama obavi prozivanjem poslanika.

Šef Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović ocijenio je da su u radu Predstavničkog doma uzurpirane procedure i da je to atak na parlamentarizam.

Kolegijumu Predstavničkog doma zamjerio je što nisu obavili konsultacije o skraćivanju rasprava na pet sa 10 minuta, koliko je predviđeno Poslovnikom.

Prema riječima poslanika Nezavisnog bloka Sadika Ahmetovića, ako tročlani Kolegijum nije u stanju da suvereno vodi Dom, zaslužuje raspravu da li su za tog posla.

Ahmetović je ponovio kritike na pritiske Vigemarka da se u Predstavničkom domu usvoji set zakona o akcizama.

"Sve ste ovo mogli izvesti i u redovnoj proceduri uz poštovanje procedura", rekao je Željko Komšić iz DF-a, tražeći da se poslanicima obrati predlagač seta zakona, ako se zna ko je to, kako bi poslanici mogli da mu postave neka pitanja.

Izvor: SRNA