latinica  ћирилица
15/12/2017 |  09:13 ⇒ 09:15 | Autor: RTRS

Kasipović: Realizovan obiman i zahtjevan program rada

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je u ovoj godini Ministarstvo realizovalo obiman i zahtjevan program rada, koji obuhvata i 16 projekata - od zakona, informacija do strategija.
Anton Kasipović - Foto: RTRS
Anton KasipovićFoto: RTRS

- Sa zakonom o izvršenju krivičnih sankcija koji je u nacrtu utvrdila Vlada i uputila Narodnoj skupštini Republike Srpske i Zakonom o oduzimanju nelegalno stečene imovine možemo reći da je Ministarstvo pravde izvršilo obiman i zahtjevan program rada i to je svakako ono što me raduje - rekao je Kasipović.

On je naglasio da je Krivični zakonik sistemski i temeljni zakon koji je na sasvim drugačiji način u pravni život Republike Srpske unio različite novine - od pomoći razvoju društva i ekonomije, stvaranja pretpostavki za sigurnije poslovanje, sprečavanja finansijskih zloupotreba, pranja novca, te korupcije.

- Usvajanjem Krivičnog zakonika stvorili smo obavezu vođenja evidencije lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela učinjena na štetu polnog integriteta djeteta - podsjetio je Kasipović.

On je naveo da se Zakonom o licima koja prijavljuju korupciju žele ohrabriti ljude da prijavljuju korupciju i neregularna i nezakonita ponašanja, a da se osjećaju sigurnim.

- Kao društvo u Republici Srpskoj, gdje je moja nadležnost, moramo težiti vladavini prava. Znam da to nije lako postići, ali iz dana u dan, makar u Srpskoj, kroz zakonski okvir, činimo sve da ojačamo vladavinu prava. Zakoni koje smo usvojili praktično su promijenili sistem i to je ono što smo mi mogli uraditi - dodao je Kasipović.

On je podsjetio da su najteže teme pravno postupanje na nivou BiH, a stav Republike Srpske je poznat kada je riječ o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH.

- Mislim da se treba vratiti na usvajanje principa za donošenje zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH. Mislim da sa velikom pažnjom treba razmotriti način imenovanja sudija i tužilaca. Žao mi je što u strukturalnom dijalogu nije bilo dovoljno razumijevanja za prijedloge iz Srpske koji su sasvim sigurno bili dobri i konstruktivni - zaključio je Kasipović.

Izvor: Nezavisne novine