latinica  ћирилица
15/12/2017 |  11:50 ⇒ 13:27 | Autor: RTRS

Simić: Skandalom do umjetničkog djela (VIDEO)

Petar Simić, istoričar umjetnosti iz Beograda, koji je 30 godina živio i radio u Kanadi, održao je sinoć u Trebinju predavanje o temi "Kriza savremene umjetnosti", povodom 100-godišnjice od nastanka "Fontane" Marsela Dišana.
Savremena umjetnost - Foto: RTRS
Savremena umjetnostFoto: RTRS

Skulptura francuskog umjetnika proglašena je za najuticajnije umjetničko djelo 20-og vijeka.

Dišanova "Fontana" je u stvari običan pisoar, koji je skulptura postao stavom autora da "svaki gotovi predmet" , po volji i odabiru umjetnika, može postati i umjetničko djelo.

Otac dadaizma, Marsel Dišan, 1917. godine javno je izložio pisoar, potpisao ga i nazvao umjetnošću. Mnogo kasnije proglašen je za nauticajnije umjetničko djelo 20. vijeka

Istoričar umjetnosti, Petar Simić smatra da je Dišan otvorio Pandorinu kutiju igrajući se na ovaj način, jer on je bio cinik čovjek, ali je za razliku od drugig "cijenjenih i priznatih umjetnika" znao da napravai štafelajsku sliku.

Simić se u svom predavanju posebno osvrnuo na Pjera Manconija, koga su proslavile sopstvene fekalije. Naljepnice na italijanskom, francuskom i engleskom jeziku upućivale su na sadržaj konzerve, gramažu, mjesec i godinu pakovanja. I

- I takozvano umjetničko djelo "Cirih loud" Majka Bušea, sa 80 tona fekalija, izloženo je u najprestižnijoj galeriji u Cirihu i smatra se izuzetno vrijednim djelom. U savremenoj umjetnosti sve može biti umjetničko djelo. Što je izvitoperenije , to je originalnije - navodi Simić.

Simić kaže da je to skandal i to je samo važno. 

- To su galeristi odavno shvatili i to je neka mustra po kojoj se danas radi i stvara - rekao je Simić.

On nije zaobišao ni Marinu Abramović, koja se svojim performansima proslavila u svijetu kao umjetnica.

Ona, dodaje Simić, bukvalno od svega može da napravi umjetničko djelo, treba se samo dobro unovčiti.