latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:31 ⇒ 18:53 | Autor: RTRS

Inovacije u preduzetnistvu u cilju razvoja i zapošljavanja (VIDEO)

Na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci održana je konferencija "Inovacije i preduzetništvo – pokretači razvoja i zapošljavanja", čiji je cilj aktiviranje ključnih aktera iz naučnih institucija, privrede i vlasti u sferi inovativnog razvoja, preduzetništva i zapošljavanja mladih stručnih kadrova. Konferencija se održava već četvrtu godinu zaredom.
Inovacije - Foto: RTRS
InovacijeFoto: RTRS

 Ekonomsko-tehnološka kretanja, privlačenje stranih investicija, priprema investicionih projekata, usklađivanje obrazovanja sa potrebama privrede – ovo su samo neke od tema o kojima su raspravljali učesnici konferencije. Poručili su da je inovatorstvo ključno za uspjeh svake privrede i društva, a Republika Srpska ubraja se u red skromnih inovatora.

"Ministarstvo nauke i tehnologije ima stalan zadatak kao i Vlada Republike Srpske i ostala ministarstva da stvaraju uslove da se oslobodi energija inovativnosti i preduzetništva koja može na tom planu da pomogne. Univerziteti takođe imaju posebnu ulogu", rekao je  Јasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske.

"Ako smo već u stanju da inovativno razmišljamo, da kreiramo nove stvari, napravimo ih – zašto ne bismo zajednički razmišljali o osnivanju malih univerzitetskih preduzeća u kojima bi se odvijala proizvodnja zasnovana na opredmećenom znanju", kaže Strain Posavljak, prodekan za nastavu Univerziteta u Banjaluci.

 Da bi na ovakvim idejama trebalo insistirati, smatraju i na Ekonomskom fakultetu koji organizuje ovu konferenciju. Iako u sferi inovatorstva postoje određeni problemi, stručnjaci znaju kako do uspješnih rezultata.

"Sada intenzivno radimo da uspostavimo vezu sa malim i srednjim preduzećima da što brže rastu koristeći znanja i iskustva u svijetu, te da napredujemo u privlačenju stranih direktnih investicija, a posebno stranog znanja bez koga neće doći ni te investicije", naveo je Nikola Vukmirović, koordinator konferencije i predsjednik naučnog i organizacionog odbora

Ostvarivanje saradnje između inovatorske, poslovne i zajednice koja upravlja društvom ključna je za razvoj ove oblasti. Kao podrška razvoju inovatorstva, već godinama se održava i takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju.