latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:33 ⇒ 16/12/2017 | 09:57 | Autor: RTRS

Arapski kapital ulazi i na teritoriju Republike Srpske! (VIDEO)

Arapski kapital odavno je vidljiv u Sarajevu i FBiH , polako, ali sigurno preko posrednika ulazi i na teritoriju Republike Srpske. Dokument koja smo sinoć prvi put objavili u Pečatu potvrđuju da su arapski investitori već vlasnici zemlje u Istočnom Sarajevu, tačnije u opštini Istočni Stari Grad.
Arapi - zemljište - Foto: RTRS
Arapi - zemljišteFoto: RTRS

Najveći arapski investitor u BiH, ujedno i poslovni partner lidera SDA Bakira Izetbegovića, Sulaiman Abdulah Al Šidi vlasnik je blizu 204 dunuma zemljišta u opštini Istočni Stari Grad.

"Nemam zvaničan podatak, ali čujem iz medija ali i ozbiljnih ljudi da je prodato, ne znam koliko duunma naše zemlje koju su koristili naši djedovi, nekim Arapima", rekao je mještanin Hreše –Istočni Stari Grad Radivoj Karišik.

Saudijski Abdulah Al Šidi osnivač je preduzeća SRE doo Sarajevo. Direktor tog preduzeća Nudžejma Senderović je po njegovom ovlaštenju u martu prošle godine u tri transkacije kupila više od 200 dunuma zemlje na Hreši tj. lokalitetu Borija. 

Kupoprodajna cijena za sve opisane nepokretnosti opisanih u članu 1 ovog Ugovora iznosi 1.430.554 KM.

Načelnik Istočnog Starog Grada nikada nije odgovorio kako je utrošen novac od prodaje, umjesto toga optužuje RTRS da uništava Opštinu. Vješto izbjegava i da kaže da su arapski investitori stvarni kupci zemlje na Boriji ali i na Trebeviću.

"U nas postoji prodaja zemlje po Regulacionom planu i mi ćemo i dalje da radimo po Regulacionom planu i planiramo naš razvoj", izjavio je načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović. 

Rampu na daljnju prodaju zemlje stavilo je Pravobranilaštvo Srpske. Nakon njihove žalbe, RUGIP je poništila dva rješenja kojima se utvrđuje vlasništvo u korist Istočnog Starog Grada i time uskratila pravo prometovanja 56 dunuma atraktivnog zemljišta na Trebeviću.

Kako saznajemo, Opština je već prodala 11.606 m2 za 290.000 KM izvjesnom Senadu Spahiću. Međutim, kupljeno zemljište ne može se uknjižiti zbog čega je Istočni Stari Grad tužio RUGIP Republike Srpske. 

"S obzirom na to da je dio parcela prodat ostaje da se vidi hoće li opština  morati da vrati novac kupcima", naglasio je šef Kluba odbornika SNSD-a u SO Istočni Stari Grad Dubravka Dragaš.

O Spahiću se zna tek toliko da je već kupovao zemlju na Stupu i Ilidži u federalnom Sarajevu za kuvajćanina Јasema Ahmeda Al Kanderija, vlasnika rezidencijalnog naselja Osenik kod Hadžića, napravljenog za bogate Arape. Izvjesno je da je iz te poslovne relacije potekao novac za kupovinu zemljišta na Trebeviću.