latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:36 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Potpisan protokol o uklanjanju 13 necarinskih barijera između Srbije i BiH (VIDEO)

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić potpisali su protokol o uklanjanju 13 necarinskih barijera koje su sprečavale intenzivniju robnu razmjenu i slobodan protok robe.
Šarović i Ljajić:potpisivanje Sporazuma - Foto: RTRS
Šarović i Ljajić:potpisivanje SporazumaFoto: RTRS

Do sada je otklonjeno sedam barijera, a preostalih šest, koje će biti ukinute naredne godine, odnose se na izvoz piva iz Srbije, različite akcize u BiH i privremeni uvoz motornih vozila i auto-dizalica u Srbiju. Barijera za koju je potrebno vrijeme i novac su granični prelazi Kotroman - Vardište i Ljubovija - Bratunac.

"Imamo velike gužve na graničnom prelazu Vardište-Kotroman, zbog nepostojanja terminala, veterinarskih inspekcija prije svega sa naše strane graničnog prelaza stvaraju se ogromne gužve i za to će biti potrebna značajna finansijska ulaganja. Mi idemo ka tome da obezbjedimo da ova dva granična prelaza funkcionišu na način koji će omogućiti dodatni protok roba", naveo je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić. 

"Najvažnije je da uspostavimo mehanizam za barijere koje će se pojaviti i u budućnosti. Ovaj put mislim da smo otklonili one koje su najviše i smetale ekonomijama jedne i druge zemlje , a to je pitanje izvoza milijeka i miliječnih proizvoda iz jedne u drugu zemlju, izvoza pilećeg mesa , voća, povrća, malina , izvoza proizvoda od čelika", dodao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.