latinica  ћирилица
15/12/2017 |  19:04 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Glamoč - u nedjelju prijevremeni izbori za načelnika opštine (VIDEO)

U Glamoču će u nedjelju biti održani prijevremeni izbori za načelnika opštine. Izbori se održavaju zbog smrti načelnika Radovana Markovića, a pravo glasa ima 4.412 birača. CIK je za ove izbore ovjerio kandidature 7 lica. Završnu tribinu danas je imao SNSD.

U Glamoču će biti zaštićeni srpski nacionalni interesi, obećao je okupljenima lider SNSD-a. Biće, kako je najavio, riješen i jedan od najvećih problema, a to je pravo na odabir zdravstvene ustanove, koji je isti i za stanovnike Grahova i Drvara. Vlasti u kantonu 10, Srbima ne dozvoljavaju liječenje u Banjaluci, već ih upućuju u Sarajevo i Mostar. 

"Ono što smo danas uradili, dogovorili se ovdje sa načelnicima iz ove tri opštine da u ponedjeljak se već omogući da na uputnicu iz Domova zdravlja ove tri opštine naše institucije u Republici Srpskoj prihvataju na liječenje", rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

:Srbija je, kaže Dodik, Glamoču odobrila 200.000 evra,a tim novcem biće riješeni infrastrukturni problemi. Obećao je da će kabinet predsjednika Srpske izdvojiti još 150 hiljada maraka za kupovinu đačkog autobusa. Neće se, kaže, odustati ni od zahtjeva da se u Glamoču zavijori srpska zastava, kao i da se u školama uči srpski jezik.

"Hoćemo da učimo jezik koji govori srpski narod ,kao što u Republici Srpskoj mogu da uče jezik bošnjačkog i hrvatskog naroda. Mi hoćemo da to ovdje bude, hoćemo ovdje nastavnika, odnosno profesora tog jezika", dodao je Dodik.

Zato je pozvao okupljene da u nedjelju glasaju za kandidata njegove stranke, Nebojšu Radivojšu. Radivojša je najavio da će, ukoliko pobijedi aktuelizovati i pitanje vojnog poligona, na kojem se uništava zaostala municija.

Osim kandidata SNSD, za prijevremene izbore prijavljeno je još šest kandidata. Pravo glasa ima oko 4.000 stanovnika.