latinica  ћирилица
16/12/2017 |  08:22 ⇒ 08:51 | Autor: RTRS

Јačati saradnju srpskih i ruskih političkih aktera

Delegacija Srpskog sabora "Zavetnici" i predstavnici ruske Dume Sergej Gavrilov i Aleksandar Јuščenko saglasili su se da je u vremenu velikih izazova pred Srbijom veoma važno jačati saradnju srpskih i ruskih političkih aktera.
"Zavetnici" - Foto: RTRS
"Zavetnici"Foto: RTRS

Tokom posjete Državnoj Dumi Ruske Federacije predstavnici "Zavetnika" uručili su ruskoj delegaciju svoju plaformu "Pravni, bezbjednosni i geopolitički aspekti srpskog pitanja na Kosovu i Metohiji", za koju smatraju da će biti korisna u daljoj zaštiti srpskih interesa u južnoj pokrajini pred međunarodnom zajednicom.

Predsjednik "Zavetnika" Stefan Stamenkovski i član Predsjedništva Milica Đurđević sastali su se u Rusiji sa predsjednikom Odbora ruske Dume za razvoj civilnog društva i vjerska pitanja Sergejem Gavrilovom i zamjenikom predsjednika Odbora za informacionu politiku i tehnologije Aleksandrom Јuščenkom.

Iz Srpskog sabora "Zavetnici" saopšteno je da je Gavrilov istakao da je u potpunosti upoznat sa prilikama u Srbiji, te pomenuo da je, osim više zvaničnih posjeta Beogradu, imao priliku da prisustvuje i posljednjoj službi Njegove svetosti patrijarha Pavla na Kosovu polju.

"Mi znamo sa kakvim se rizicima Srbija suočava i naša podrška neće izostati. Činićemo sve da bi Rusija i Srbija bile što bliže i čvršće povezane", rekao je Gavrilov.

On je naglasio da je dobro poznato kakve su namjere NATO-a prema Srbiji i naveo primjer Bugarske, gdje je protiv volje većinskog stanovništva ona postala članica Alijanse.

Gavrilov je izarazio zadovoljstvo što u Srbiji postoji politička organizacija mladih i odgovornih ljudi sa kojima će u buduće sarađivati na obostranu korist dvije države i naroda.

Stamenkovski je čestitao ruskoj delegaciji pobjedu nad terorizmom u Siriji i naveo da je to važan istorijski dan koji pored ostalog pokazuje promjenu geopolitičkih prilika u svijetu. Podsjetio je da su "Zavetnici" organizovali najveće anti-NATO demonstracije u Srbiji i da se  protive svakom daljem približavanju toj vojnoj alijansi.

"Naš pravac je suverenizam i mi smo uvereni da Srbija može pokrenuti proces obnove suvereniteta samo ako svoju spoljnu politiku usmeri ka Ruskoj Federaciji i Kini, i drugim zemljama BRIKS-a", naglasio je on.

Đorđevićeva je rusku delegaciju upoznala sa sadržajem plaforme o Kosovu i Metohiji koja im je predata i istakla da je Rusija najvažniji oslonac Srbije u pravno-diplomatskoj zaštiti srpske cjelovitosti, dodaje se u saopštenju.

Izvor: SRNA