latinica  ћирилица
16/12/2017 |  08:58 ⇒ 15:05 | Autor: RTRS

Harmonikaši iz Ugljevika oduševili publiku u Beogradu (VIDEO)

Orkestar harmonika Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Ugljevika održao je veliki solistički koncert u Sava centru u Beogradu, gdje je oduševio gotovo dvije hiljade ljudi.
Harmonikaši iz Bijeljine i Ugljevika pobjednici na festivalu u Gracu - Foto: SRNA
Harmonikaši iz Bijeljine i Ugljevika pobjednici na festivalu u GracuFoto: SRNA

Za višestruko nagrađivane harmonikaše iz Ugljevika bio je ovo prvi veliki solistički koncert u Beogradu. Publika u Sava centru uživala je u bogatom i raznovrsnom programu.

Orkestar harmonika predstavio se beogradskoj publici programom u kome su se našli spletovi srpskih kola, narodnih pjesama, makedonskih pjesama, sevdalinke, kao i obrade velikih hitova domaće i strane zabavne muzike. Ovaj jedinstveni orkestar nastao je prije dvadesetak godina i od tada niže brojne uspjehe.

Vođa orkestra Slavko Nikolić podsjetio je da su krenuli od školske sekcije. 

- Nastupili smo na Olimpijadi, bili smo u Zlatnoj dvorani u Omanu. Svirali smo i u Јekaterinburgu. Maltene, svu Evropu smo obišli, tri puta smo bili u Americi, te u Kanadi. Imali smo više koncerata širom svijeta, ali ovaj koncert nam je prvi put u zatvorenom prostoru - naveo je Nikolić.

Članovi ovog izuzetnog ansambla imaju između 8 i 18 godina, a riječ je o sadašnjim i bivšim učenicima Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Ugljevika. Neki sviraju 10 godina, drugi tek nekoliko mjeseci - ali na sceni zajedno stvaraju muzičku čaroliju.

- Sve je specijalno kad smo mi u pitanju. Mi smo orkestar koji nije tipičan, radi se o 35 harmonika koje sviraju zajedno i izdvajamo se po raznoraznim spletovima srpske narodne muzike i tradicionalne muzike - kaže Savo Mirković, član orkestra.

Njegov kolega Radiša Petković istakao je da voli da svira na harmonici, i dodaje da su održali brojne koncerte i mnogo putovali.

Kao i svuda gdje su nastupali, ovi mladi muzičari i u Beogradu su osvojili srca gledalaca i bili nagrađeni gromkim aplauzom. Primjer ovog izuzetnog ansambla pokazuje da za one koji rade srcem i s mnogo ljubavi – nijedan cilj nije nedostižan.

Orkestar harmonika u petak, 22. decembra, ima koncert u novosadskom Spensu.

Orkestar harmonika iz Ugljevika ima 35 članova, među kojima je 12 djevojčica, uzrasta od prvog osnovne do četvrtog razreda srednje škole.