latinica  ћирилица
16/12/2017 |  11:05 ⇒ 11:09 | Autor: RTRS

Nadu Grujičiću dodijeljena nagrada "Sava Mrkalj"

Deseta nagrada "Sava Mrkalj" za knjige od izuzetnog značaja za srpsku književnost dodijeljena je Nenadu Grujičiću za antologiju srpske izbjegličke poezije "Prognani Orfeji" izdatu 2016. godine i antologiju krjiških ojkača "Pjevaj, ori, prozore otvori" izdatu 2017. godine.
Nenad Grujičić (foto:banija.rs) -
Nenad Grujičić (foto:banija.rs)

Grujičiću je u biblioteci Grada Beograda nagradu sinoć svečano uručio generalni sekretar Književne zajednice Krajine – Beograd Nikola Korica, a obrazloženje za dodjelu nagrade pročitao je predsjednik žirija Dušan Đaković, saopšteno je iz Brankovog kola, koje je izdavač obje knjige.

"Nagrađene antologije bave se prije svega poezijom i kulturom Srba Krajišnika. Obje ove antologije našle su se u sudbinskom krugu motiva vezanih za vijekovnu Vojnu krajinu, ali i za novo vrijeme izbjeglištva i progona na Balkanu", navedeno je u obrazloženju žirija.

Grujičić je pročitao svoju besjedu o Savi Mrkalju, u kojoj je između ostalog istakao da su i život i djelo Save Mrkalja /1783-1833/ nepojamnog paradoksa i sudbine.

"I život i djelo Save Mrkalja su jedinstveni kaleidoskop iznenađenja i čuda. Toliko svakodnevnog tragizma, s jedne, i umnog trijumfa za večnost, s druge strane. Kao da se radi o dva udaljena i raznorodna bića, bez šanse da se ikada susretnu u jednoj tački", naveo je Grujičić.

O antologiji krajiških ojkača govorili su urednik izdavaštva u RTS-u Dragan Inđić, profesor narodne književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu Boško Suvajdžić i pjesnik, esejista i prozni pisac Miloš Kordić.

U programu u Rimskoj dvorani nastupili su i istaknuti dramski umjetnici Vesna Čipčić i Vico Dardić, koji su u dva navrata, rekli preko stotinu ženskih i muških primera ojkače, na oduševljenje brojne poblike.

Nastupila je i mlada pjevačka grupa KUD-a "Dimitrije Koturović" iz Beograda, koja je otpjevala kninsku ojkalicu /rozgalicu, orzalicu, grohotalicu, potresalicu/.

Među dosadašnjim dobitnicima ove ugledne nagrade su i Matija Bećković, Dušan Ivanić, Radomir Smiljanić, Slavica Garonja Radovanac, Mićo Јelić Grnović.

Izvor: SRNA