latinica  ћирилица
16/12/2017 |  14:12 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Dukati i poluge u 2018. godini jeftiniji za 20 odsto

Skupština Srbije trebalo bi da do kraja decembra usvoji izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost, a jedna od njih odnosi se i na ukidanje stope od 20 odsto koja se plaća prilikom kupovine investicionog zlata, pod kojim se podrazumijevaju dukati i zlatne poluge.
Zlato (Foto: Flickr/Bullion Vault) -
Zlato (Foto: Flickr/Bullion Vault)

Srbija na taj način harmonizuje svoje propise sa sličnima u EU.

U kompniji "Insignitus", koja se bavi trgovinom zlatom, očekuju pravi bum u trgovini zlatom u Srbiji poslije ukidanja PDV-a naredne godine.

Direktor "Insignitusa" Ljuba Јakić rekao je da su građani kod prodaje gubili 20 odsto dok je na snazi naplata PDV-a, te da zbog sistema obračuna tog poreza nije bilo šanse da on bude vraćen građanima.

Zbog opterećenja porezom domaći kupci su investiciono zlato kupovali u Hrvatskoj i Sloveniji. Riječ je o platformama koje imaju godišnji promet od nekoliko stotina hiljada evra.

Građani Srbije koji u Hrvatskoj i Sloveniji ulože u kupovinu investicionog zlata obično ga i deponuju u tim republikama.

Svi koji žele da se oprobaju u investicijama u zlato poslije ukidanja stope PDV-a, mogu da vide šta ih čeka preko kompanije "Insignitus". Pločica od jednog grama zlata košta 6.590 dinara ili 55 evra, a od pet grama 29.539 dinara, odnosno 247,6 evra.

Za desetogramsku pločicu treba izdvojiti 57.085 dinara (oko 478,5 evra), dok je najskuplja pločica zlata od 50 grama, čija je cijena 272.153 dinara (oko 2.281 evro).

Izvor: Srna