latinica  ћирилица
16/12/2017 |  17:02 ⇒ 17/12/2017 | 08:29 | Autor: RTRS

Vozači negoduju - zašto je "u mraku" most na Rači? (VIDEO)

Most "Evropa" na rijeci Savi koji povezuje granične prelaze Srbije i BiH u Rači neosvjetljen je već duže vrijeme.
Most na Rači -
Most na Rači

Izgrađen je prije šest godina sredstvima Vlade Srbije iz Nacionalnog investicionog plana.

Koštao je oko 11 miliona maraka, ali javna rasvjeta nije u funkciji, zbog čega vozači negoduju.

U avgustu 2015. godine u toku obilježavanja godišnjice ''Oluje'' most u Rači posljednji put je svijetlio.

Vozači negoduju zbog mračne saobraćajnice.

U graničnoj policiji BiH kažu da su njihove kolege na graničnom prelazu Rača u Srbiji ranijih godina u nekoliko navrata tražile od nadležnih rješenje javne rasvjete koja je u nadležnosti Republike Srbije.

Došlo je do nekih problema između investitora i izvođača radova, ali posljednje informacije nagovještavaju rješenje problema.

- Poslije završetka radova došlo je do kvara na instalacijama. Kvarovi nikada nisu otklonjeni. U posljednjih 10 dana dolazile su dvije ekipe koje su vršile pregled instalacija pa se u narednom periodu očekuje da bi rasvjeta mogla proraditi, kaže Predrag Santrač, inspektor za graničnu kontrolu Јedinice GP Bijeljina.

Iz Ministarstva saobraćaja Srbije nismo dobili odgovor kada će problem biti riješen. U Elektro Bijeljini ističu da se bave snabdijevanjem električne energije graničnog prelaza, ali da bi osvijetlili most trebalo bi da dobiju zahtjev od nadležnih institucija Republike Srbije.

- Niko nam se od nadležnih Republike Srbije pa ni Putevi Srbije nije obraćao da mi riješimo ili da snabdijemo most na Rači elekrtičnom energijom, a to je moguće i mi to možemo uraditi da bi sva signalizacija funkcionisala onako kako treba, istakao je Nedeljko Ćorić, direktor ZDP "Elektro Bijeljina".

Sredstvima Vlade Republike Srbije iz Nacionalnog investicionog plana izgradnja novog mosta "Evropa" na rijeci Savi počela je 2007. godine. Most je otvoren 6. septembra 2010. godine, a koštao je pet i po miliona evra. Njegovo osvjetljenje koristilo bi vozačima, a posebno graničarima s obzirom na to da se posljednjih godina suočavaju sa ilegalnim migracijama nekadašnjom prugom Šid – Bijeljina.