latinica  ћирилица
18/12/2017 |  09:31 | Autor: RTRS

Naredne godine izgradnja tri nove kružne raskrsnice u Banjaluci

U Banjaluci je naredne godine planirana gradnja tri nove kružne raskrsnice kako bi se ubrzao protok vozila i smanjile gužve na gradskim saobraćajnicama.
Saobraćaj u kružnom toku - Foto: RTRS
Saobraćaj u kružnom tokuFoto: RTRS

Gradnja kružnih raskrsnica planirana je na spoju ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save, na spoju Gundulićeve ulice i Aleje Svetog Save, te na spoju Ulice Isaije Mitrovića i Solunske ulice, saopšteno je iz Gradske uprave.

Načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da su kružne raskrsnice važan faktor u poboljšanju protoka saobraćaja i dosadašnja iskustva su pokazala da ih je potrebno graditi na raskrsnicama gdje je to tehnički izvodljivo.

"Povećan broj automobila uzrokovao je gužve u saobraćaju, a gradnja kružnih raskrsnica je jedno od najboljih rješenja da bi se ubrzao protok automobila na njima", istakao je Sandić.

Raskrsnica Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice predstavlja važnu tačku na uličnoj mreži grada. S jedne strane nalazi se na poprečnoj vezi istočnog i zapadnog tranzita, a sa druge strane saobraćaj sa Starčevice preko Venecija mosta dolazi do ove raskrsnice i dalje ide prema centralnoj gradskoj zoni.

Analiza Odjeljenja za saobraćaj i puteve pokazala je da će rekonstrukcija ove klasične krstaste u kružnu raskrsnicu, omogućiti poboljšanje saobraćaja koje će karakterisati smanjenje vremenskih gubitaka i bolji protok vozila.

Problema su i postojeća autobuska stajališta u Gundulićevoj ulici, koja se nalaze na samoj saobraćajnici.

Iz Gradske uprave navode da je projektom predviđeno da se stajalište iz smjera Venecija mosta pomjeri iz Gundulićeve ulice u Aleju Svetog Save tako će biti izgrađeno ugibalište, kao i za postojeće autobusko stajalište kod hotela "Krajina".

Na ovaj način autobus koji prima i ispušta putnike neće ometati saobraćaj, što se trenutno dešava.

Na istoj saobraćajnici, kod Crkve Svete Trojice, odnosno na raskrsnici Aleje Svetog Save i Ulice Vase Pelagića, takođe će biti izgrađena kružna raskrsnica.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve kažu da će trotoar lijeve strane Ulice Vase Pelagića biće proširen, a sa desne strane ukrštanja Ulice Vase Pelagića sa Alejom Svetog Save biće neophodno pomjeriti stubove ulične rasvjete i kontroler semafora sa njegovom infrastrukturom.

"Projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju ove dvije kružne raskrsnice je urađena i u toku je pribavljanje neophodnih saglasnosti koje prethode izdavanju građevinske dozvole. Nakon toga bi, prema našim procjenama, na proljeće počeli građevinski radovi na obje lokacije", ističe Sandić.

Kada je riječ o kružnoj raskrsnici na spoju ulica Isaije Mitrovića i Solunske, u toku je priprema tehničke dokumentacije tako da će naredne godine i ona biti izgrađena.

U Odjeljenju naglašavaju da je riječ o veoma frekventnoj raskrsnici gdje su česti zastoji zbog gužvi, te bi novo rješenje sigurno bilo mnogo efikasnije od sadašnjeg.

Sandić kaže da će naredne godine biti završena kružna raskrsnica na Rebrovcu, kao i spoj istočnog tranzita, a trebala bi početi i izgradnja novog Zelenog mosta.

"Planirana je izrada tehničke dokumentacije za završetak istočnog tranzita kod stadiona Fudbalskog kluba `Naprijed`, od Krfske do Ulice Gavrila Principa, čime bi dobili još jednu poprečnu vezu zapadnog i istočnog tranzita. To znatno doprinijeti boljem odvijanju saobraćaja u gradu", naveo je Sandić.

Izvor: SRNA