latinica  ћирилица
18/12/2017 |  12:43 ⇒ 16:38 | Autor: RTRS

Cucić: U Srbiji živi oko 4.500 migranata

Komesar za izbjeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić rekao je da u Srbiji živi oko 4.500 migranata, od kojih je 4.100 u prihvatnim centrima, dok je oko 300 ljudi u pokretu, najviše u Beogradu, Somboru, Subotici, Šidu i u blizini granica.
Migranti (Foto:AP / Santi Palacios) -
Migranti (Foto:AP / Santi Palacios)

Cucić je naveo da je početkom 2017. godine u Srbiji bilo oko 8.500 migranata, od kojih je skoro 2.500 bilo van centara u nehumanim uslovima.

Prema njegovim riječima, svih 18 prihvatnih centara radi potpuno funkcionalno - imaju grijanje, a sva djeca pohađaju školu i svi su vakcinisani.

"Svi centri rade u granicama i ispod kapaciteta, vodili smo računa da ne dođe do prebukiranja, i svi centri su potpuno funkcionalni", rekao je Cucić za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da se dešava da jedan broj domaćih i stranih nevladinih organizacija izaziva nepotreban strah kod migranta da ne treba da borave u prihvatnim centrima.

"To je teška manipulacija koja ne vodi računa o boljitku i zdravlju tih ljudi, a ako ih stalno ubeđujete da je bolje da sede napolju, a ne u prostoru koji je adekvatan, onda je jasno da vaši interesi nisi da njima bude dobro", ocijenio je Cucić.

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije u Srbiji Lidija Marković rekla je da je za rješavanje problema migranata potreban globalni dijalog i bolja koordinacija, kao i saradnja sa državama porijekla.

Markovićeva je ocijenila da je Srbija od početka bila otvorena za dijalog sa svojim susjedima, a da su institucije sistema od početka opredijeljene za humanitarni pristup.

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan migranata.

Izvor: Srna