latinica  ћирилица
18/12/2017 |  15:31 | Autor: RTRS

Plenković: Lijevi i desni populizam dobijaju podršku

Predsjednik Vlade Hrvatske rekao je danas u Zagrebu da je jedan od uzroka rasta populizma u državama Evrope nezadovoljstvo građana u institucije države, te da i u Hrvatskoj lijevi i desni populizam dobijaju određenu podršku.
Andrej Plenković - Foto: klix.ba
Andrej PlenkovićFoto: klix.ba

Plenković je precizirao da se to dešava, jer je kod jednog broja građana akumulisano određeno nezadovoljstvo.

"Ipak, vidimo da većina tih pokreta ne nudi nikakva konkretna rješenja. To su pokreti koji se stvore i zabljesnu, ali iza njih ne stoje konsolidivane strukture s pravim rješenjima, mjerama koje su u svakoj državi potrebne", rekao je Plenković na skupu "Pres klubu Evropa", koji organizuju predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj.

Na pitanje da li države članice EU razumiju složenost političke situacije u BiH, Plenković je odgovorio: "Kako ko".

"Veliki akteri poput SAD, Njemačke, Francuske, Britanije i Italije znaju više nego dovoljno. Zemlje koje su blizu BiH - Hrvatska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Bugarska, Rumunija i Grčka takođe percipiraju događaje u BiH. Interes 'drugog prstena' i malo daljih zemalja za svakodnevne detalje u bilo kojoj od zemalja jugoistoka Evrope, uključujući BiH, puno je manji", navodi Plenković.

Hrvatski mediji prenose da je Plenković rekao i da smatra da su sva pitanja u vezi sa pitanjem granica Hrvatske sa Slovenijom, Srbijom, Crnom Gorom i BiH dramatičnija u javnom diskursu nego u realnom životu.

Izvor: SRNA