latinica  ћирилица
18/12/2017 |  16:31 ⇒ 19:19 | Autor: RTRS

Trebinje izglasalo budžet za narednu godinu (VIDEO)

Nakon što je Ministarstvo finansija dalo saglasnost za projekciju, Skupština Grada Trebinja izglasala je danas budžet za narednu godinu.
Opština Trebinje - Foto: RTRS
Opština TrebinjeFoto: RTRS

Većinom glasova, bez usvajanja novih amandmana, odbornici su izglasali budžet u iznosu od dvadeset šest miliona devedeset tri hiljade maraka.

Riječ je o najvećem budžetu u istoriji Trebinja.

Usvojeni iznos budžeta, u odnosu na tekuću godinu, veći je za oko 14,5 odsto, a manji u odnosu na rebalansirani, za oko devet odsto.

Riječ je, prvi put, o izvornim sredstvima i o razvojnom i investicionom budžetu.

U odnosu na Nacrt, za oko milion maraka povećani su prihodi od rente, s obzirom na to da već početkom godine slijedi izgradnja većeg brpja stambeno-polsovnih i drugih objekata.

Za investicije je predviđeno više od šest miliona, što nemaju ni mnogo veći gradovi.

- Ono što je važno jeste to da je ovo istorijski budžet, bez kreditnih zaduženja, rekao je gradonačelnik Luka Patrovoć.

Petrović je rekao da su prvi put u budžet uvedena nova izdvajanja i grantovi za finansiranje projekata u inostranstvu i na domaćem terenu, od interesa za Grad Trebinje.

Budžet je naslonjen na tri komponente izdvajanja – na plate, oko 32 odsto, investicije oko 25 odsto, dok su ostalo socijalna i druga davanja.

Pored izgradnje stambeno-poslovnih objekata, objekta za boračke kategorije, Petrović je rekao da će, u narednoj godini, dva objekta ima posebnu važnost.

- To je kompleks Dječijeg vrtića Srbija u naselju Gorica, koji će biti okupljen dodatnim sadržajima, i drugi, rekonstrukcija Poslovnog centra Tini, dodao je Paerović.

Za opoziciju, koja je glasala protiv, budžet je izborni, potrošački i nije razvojni.

- Ova vlast treba da prestane sa izbornim budžetom, moraju usvojiti budžet za razvoj Grada, i dobrobit građana Trebinja, ističe Zoran Anđušić, dok SDS-ov Vidomir Begenišić kiaže da samo šest miliona odlazi na investicije, te da je jasno jda se radi o socijalnom i potrošakom budžetu.

Begenišić, koji je predsjednik kluba odbornika SDS-a, potvrdio je da je odbornik Dušan Kovač napustio klupu SDS-a.

Na sjednici je usvojena poreska stopa na nepokretnosti od 0,10 odsto, i program utroška sredstava od naknada za potopljeno zemljište, od oko 2,4 miliona maraka, za narednu godinu.