latinica  ћирилица
20/12/2017 |  18:12 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Srpskim ljekarima dozvolili samo papir i olovku za pregled Mladića!? (VIDEO)

Sa papirom i olovkom, bez kompletnih nalaza i bez dozvole za EKG – ovako su srpski ljekari u pritvoru u Hagu protekla dva dana pregledali generala Ratka Mladića.
Ratko Mladić (Foto: screenshot) -
Ratko Mladić (Foto: screenshot)

Istovremeno, sam general Mladić od advokata je tražio da mu spasi život. Hoće li izvještaj, koji će nakon brojnih opstrukcija, srpski ljekari podnijeti narednih dana nuditi realan prikaz generalovog stanja i šta očekuje odbrana?

Nakon četiri mjeseca pravne borbe, brojnih opstrukcija, kašnjenja dokumentacije i odgađanja, srpski ljekari konačno su pregledali generala Ratka Mladića. Uz dosadašnje dokaze, sumnju odbrane da se Tribunal igra sa sve lošijim zdravljem generala, produbljuje i činjenica da su mu haški ljekari, odmah po odlasku srpskih, kontrolisali EKG.

- Јa sam se jutros čuo sa Ratkom i on je sam zaključio i rekao "nešto muvaju" oko tog mog zdravlja, jer ne znam zašto ne bi bio prisutan srpski doktor kad su radili EKG, nije EKG hirurška intervencija da su potrebni ne znam kakvi uslovi - rekao je Darko Mladić, sin genarala Ratka Mladića.

Istovremeno, predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične tribunale iznio je sastav Žalbenog vijeća u slučaju generala Mladića, a od svih, samo jedan sudija se, prema riječima odbrane, nije izjašnjavao protiv njega. Narednih dana očekuju nalaz srpskih ljekara o generalovom zdravlju koji prvo ide na uvid Sekretarijatu suda.

- Smatramo, ipak, da će naši ljekari uspjeti i na osnovu onoga što im je bilo dostupno, dakle na osnovu nalaza krvi, da odrede pravo stanje generala Mladića i da daju pravilne upute kako on dalje da se liječi i naravno na kojem mjestu da se liječi. Da li će njegovo liječenje biti moguće nastaviti u Hagu ili će predložiti prebacivanje u Srbiju - rekao je advokat Branko Lukić.

Istovremeno sa posjetom ljekara, generalova odbrana podnijela je zahtjev za produženje roka za najavu podnošenja žalbe na prvostepenu presudu na pet mjeseci i povećanje finansijskih fondova. Tužilaštvo Haškog tribunala prijedlog novog roka smatra pretjerano dugim.

- Smatramo da ispunjavamo sve uslove da nam se odobri ovaj produžetak. Tužilaštvo je podržalo naš zahtjev u određenom stepenu. Oni su tražili 90 dana, imajući u vidu da se žale na jednu tačku optužnice, a mi smo tražili 150 dana za deset tačaka optužnice - kaže Lukić.

Tribunal čiji je rad u okviru pravnih normi za mnoge ostao samo misaona imenica, svoja vrata zatvara sa posljednjim danom 2017. godine. Svečana ceremonija ipak neće izostati i biće upriličena sutra, a njoj će uz zvaničnike Srbije prisustvovati i zvaničnici bivših jugoslovenskih republika, čiji su državljani tokom protekle 24 godine rada prosecuirani pred tim sudom.