latinica  ћирилица
26/12/2017 |  15:16 ⇒ 27/12/2017 | 07:38 | Autor: RTRS

Vlasenica: Skup podrške uhapšenim borcima (FOTO/VIDEO)

Zbog hapšenja i podizanja optužnica protiv trojice Srba komandanta Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske Mile Kosorića i njegovih saboraca Rade Garića i Momčila Tešića, kao i ostalih časnih boraca osumnjičenih za ratni zločin, u Vlasenici je održan skup i šetnja podrške. Sa skupa je poslana jedinstvena poruka: svim borcima optuženim pred Tužilaštvom BiH za navodne ratne zločine i njihovim porodicama, pružićemo podršku i boriti se za pravdu.
Vlasenica - protesti - Foto: RTRS
Vlasenica - protestiFoto: RTRS

Nekoliko stotina mještana Vlasenice, ali i drugih opština Podrinja i Birča na gradskom trgu u Vlasenici, iskazali su nezadovoljstvo zbog hapšenja nedužnih pripadnika boračkih kategorija, ali i primjene prekomjerne sile Agencije za istrage i zaštitu.

Zabrinjava i način na koji se postupa sa srpskim borcima i njihovim porodicama. Za ponašanje pripadnika Sipe prilikom hapšenja, nema opravdanja.

Stevan Garić, sin uhapšenog Rade Garića, kaže da je nakon upada pripadnika Sipe sa fantomkama na glavama njegova maloljetna sestra preživjela traumu.

 

Vlasenica - protesti

Spomenko Stojišić, predsjednik Opštinske boračke organizacije u Vlasenici, naglašava da su svi uhapšeni bili dostupni nadležnim organima, da je čak Rade Garić dao izjavu i nije bio u bjekstvu.

Stanovnici Vlasenice i drugih opština Popdrinja i Birča po ko zna koji put razočarani su pravosudnim institucijama u BiH.

"Posebno smo razočarani radom pravosudnih institucija jer nastoje promijeniti karakter rata, jednostavno žele Srbe okriviti za sva dešavanja u proteklom ratu", rekla je Radomirka Duvnjak iz Organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i civila Vlasenica.

Vlasenica - protesti

Milenko Mišić, predsjednik Organizacije RVI opštine Vlasenica naglasio je da ovim protestom žele da pokažu da su jedinstveni da će uvijek biti u ovakvim situacijama.

UZ pomoć institucija Republike Srpske, pronaćićemo način da pomognemo našim nepravedno osumnjičenim saborcima, kažu vlasenički borci, a od BiH institucija traže da sankcionišu sve one koji su izvršili ratne zločine nad Srbima.

U Vlasenici su se juče ponovo pojavili leci neimenovanih autora, u kojima je, između ostalog, navedeno da je građane ove  opštine uznemirilo hapšenje najboljih sinova ove zemlje, ali i razotkrilo najveće srpske izdajnike. U posljednjem pasusu, autor letka poručuje da građani Vlasenice očekuju odgovore na postavljena pitanja.