latinica  ћирилица
29/12/2017 |  14:19 ⇒ 19:05 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Milionska ulaganja u vodoprivredu i poljoprivredu

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o osnivanju centra za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine kao koordinacionog stručnog operativnog tijela Vlade Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - sjednica - Foto: RTRS
Vlada Republike Srpske - sjednicaFoto: RTRS

Centar se osniva radi sinergije razvojnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede, industrije, prerade poljoprivrednih proizvoda, šumarstva, vodoprivrede, turizma, energetskog sektora i trgovine i nema status pravnog lica.

Uspostavljanje centra za razvoj, odnosno koordinacionog tijela, ne predstavlja formiranje nove institucije, već bolje uvezivanje postojećih subjekata, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Koordinisanim djelovanjem svih subjekata na republičkom i lokalnom nivou značajno će se unaprijediti iskorištavanje postojećih agrarnih resursa i potencijala istočne Hercegovine.

Prepoznat je specifičan značaj mediteranskog područja Hercegovine koji, prije svega, karakterišu blaga mediteranska klima i duža vegetaciona sezona pogodna za proizvodnju ranog povrća i voća, vrhunskih vina, kao i ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja vrhunskog kvaliteta.

"Bitno je naglasiti da se na mediteranskom području Hercegovine, uz primjenu odgovarajućih sistema navodnjavanja i ostalih agrotehničkih mjera, mogu postići dvije žetve u jednoj vegetacionoj sezoni", navodi se u saopštenju.

Najznačajnije planirane aktivnosti odnose se na potrebu identifikacije zapuštenih površina koje mogu biti iskorištene za poljoprivredne kulture uz pomoć adekvatne mehanizacije i rekultivaciju zaraslih i zapuštenih zemljišnih površina, koje bi zatim bile dodijeljene poljoprivrednim proizvođačima u vidu koncesije ili zakupa.

Planirano je i intenziviranje aktivnosti na razvoju sistema navodnjavanja, uz veći angažman poljoprivrednih savjetodavaca na terenu.

Vlada Republike Srpske donijela je danas i odluku o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava Ministarstvu porodice, omladine i sporta za ovu godinu u iznosu od 1.022.759 KM, od čega je za subvenciju kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova namijenjeno 730.000 KM, za tekuće grantove udruženjima od javnog interesa 16.481 KM, tekuće grantove sportskim organizacijama 137.650 KM.

Za tekući grant za nacionalna sportska priznanja Republike Srpske namijenjeno je 44.745 KM, za tekuće grantove vrhunskim i perspektivnim sportistima u Srpskoj 61.000 KM, za sportske organizacije lica sa invaliditetom u Srpskoj 15.130 KM, za finansiranje sportskih klubova i sportskih manifestacija u Brčko distriktu 4.840 KM, za kapitalne grantove mladima i omladinskim organizacijama u ruralnim sredinama 12.130 KM, te za projekat Male olimpijske igre 783 KM.

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici donijela je odluku o davanju saglasnosti na Statut javne ustanove Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Ovim statutom uređuju se djelatnost, organi nadležnosti, namjena i korištenje sredstava, te javnost rada i izvještavanje Fonda.

Osnivač Fonda solidarnosti je Vlada Republike Srpske koja daje saglasnost na Statut ove javne ustanove. Fond solidarnosti je javna ustanova sa javnim ovlaštenjima, ima svojstvo pravnog lica, upisuje se u sudski registar i posluje preko računa otvorenih kod poslovnih banaka.

Fond solidarnosti će za početak rada koristiti osnovna sredstva i opremu Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Najniža plata u Republici Srpskoj u 2018. godini biće 410 KM, odlučila je danas Vlada Srpske na prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Na sjednici je donesena odluka o isplati 500.000 KM nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave.

Kada je riječ o nerazvijenim opštinama, Bratunac će dobiti 16.225 KM, Vlasenica 15.875 KM, Donji Žabar 14.875 KM, Kostajnica 14.750 KM, Ljubinje 14.500 KM, Nevesinje 15.750 KM, Pelagićevo 14.962 KM, Petrovac 13.550 KM, Petrovo 15.375 KM, Ribnik 14.325 KM, Rogatica 14.512 KM, Han Pijesak 14.587 KM, Šamac 16.212 KM i Šipovo 14.500 KM.

Od izrazito nerazvijenih opština, Berkovićima će biti isplaćeno 15.050 KM, Vukosavlju 16.475 KM, Istočnom Drvaru 13.550 KM, Istočnom Mostaru 15.425 KM, Istočnom Starom Gradu 14.500 KM, kao i Јezeru 16.150 KM.

Opštini Kalinovik biće isplaćeno 14.175 KM, Kneževu 15.825 KM, Krupi na Uni 15.775 KM, Kupresu 14.175 KM, Loparama 15.575 KM, Novom Goraždu 15.425 KM, Osmacima 15.725 KM, Oštroj Luci 15.625 KM, Rudom 15.800 KM, Srebrenici 14.925 KM, Trnovu 15.000 KM, Čajniču 15.000 KM, te Šekovićima 15.825 KM.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara.
Analizom efekata primjene Zakona o zaštiti od požara uočena je potreba za izmjenom i dopunom pojedinih normi, da bi se na što bolji i efikasniji način dostigli ciljevi koji su se željeli postići njegovim usvajanjem, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Razlozi za donošenje izmjenama i dopunama Zakona odnose se na potrebu propisivanja obaveze vlasnicima objekata u kojima se okuplja veći broj lica da sprovedu adekvatne mjere zaštite od požara za koje je potrebna saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova.

U novom zakonskom rješenju je i obaveza za jedinice lokalne samouprave da formiraju dimnjačarske službe, zatim povećanje odgovornosti projektanata zaštite od požara i projektantskih kuća koje izrađuju elaborate mjera zaštite od požara.

"Neophodno je i podizanje nivoa svijesti o zaštiti od požara kod djece i omladine propisivanjem obaveze za predškolske i školske ustanove za utvrđivanje i sprovođenje programa edukacije zaštite od požara", navodi se u saopštenju.

Takođe, preciznije se definiše djelokrug rada vatrogasno-spasilačkih jedinica, kao i opis poslova vatrogasaca - spasilaca, odnosno normativno prilagođavanje stvarnom stanju, jer vatrogasci više ne intervenišu samo u slučaju požara, već i u ostalim spasilačkim akcijama.

Milionska ulaganja u vodoprivredu i poljoprivredu

Vlada Srpske usvojila je informaciju o ulaganjima u vodoprivredne sisteme putem Evropske investicione banke, Fonda solidarnosti, Svjetske banke i IPA 2014.

U posljednje tri godine sanirano je 140 kilometara obodne kanalske mreže, a regulisano je i 60 kilometara vodotoka raznih nivoa.

Osim toga, izgrađeno je i nadograđeno i 40 kilometara nasipa, te 12 kilometara obaloutvrda.

Kada je riječ o projektima koji se finansiraju sredstvima Fonda solidarnosti preduzete su 93 mjere na području 19 opština u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Ukupna vrijednost izvedenih radova na projektu hitne sanacije vodoprivrednih objekata oštećenih u majskim poplavama iz 2014. godine u Republici Srpskoj je 27.149.217 KM.

"Od navedenog iznosa, na vrijednost radova odnosi se 21.749.234 KM, a ostalo na sredstva za rješavanje imovinskih odnosa na savskim nasipima i troškove odbrane od poplava na šest vodnih područja", navedeno je u saopštenju.

Vlada je na današnjoj sjenici usvojila informaciju o ostvarivanju poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini i podržala aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje su usmjerene na praćenje stanja u oblasti agrarnog sektora i preduzimanje mjera koje proizilaze iz Programa ekonomskih reformi od 2018. do 2021. godine.

Procjenjuje se da će ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini iznositi 1.690.293.471 KM, što je za 16 odsto više od prosječne ukupne vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za posljednje tri godine.

"Ukupna vrijednost proizvodnje u prehrambenoj industriji procjenjuje se na 966.372.000 KM, dok je ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje i prerađivačke industrije 2.270.286.627 KM", dodaje se u saopštenju.

Uprkos odsustvu adekvatnih mjera zaštite domaće proizvodnje od strane institucija na nivou BiH, nadležnih za spoljno-trgovinsko poslovanje, Republika Srpska u posljednjih tri godine bilježi rast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, vrijednosno i količinski.

"Republika Srpska uvozi oko 28 odsto ukupnog uvoza u BiH, dok u izvozu čini oko 40 odsto od ukupnog izvoza u BiH", tvrde u Vladi.

Iz Vlade poručuju da navedeni rezultati u proizvodnji i plasmanu ne bi bili ostvareni da nije bilo adekvatnih podsticajnih mjera Vlade, koja su u ovoj godini na nivou 112.232.760 KM.

Vlada je polovinom godine izmirili sve obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima, dok je na današnji dan po osnovu podsticaja iz 2017. godine, putem Agencije za agrarna plaćanja, isplaćeno ukupno 38.500.000 KM odnosno, realizovana su sva plaćanja po osnovu do sada pristiglih zahtjeva.

 

Povećati broj učenika u zanimanja trećeg stepena srednje škole

Vlada je danas zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da za narednu školsku godinu vodi upisnu politiku u skladu sa potrebama tržišta rada i da planom upisa poveća broj upisanih učenika u zanimanja trećeg stepena srednjeg stručnog obrazovanja.
Vlada je na sjednici prihvatila informaciju o realizovanom planu upisa u srednje škole u ovoj školskoj godini.

Za ovu školsku godinu tržište rada je iskazalo interes za nova zanimanja za koja su razvijeni nastavni planovi i programi kao što su tehničar CNC tehnologija, struka Mašinstvo i obrada metala i tehničar informacionih tehnologija, struka Elektrotehnika, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

U informaciji je istaknuto da je prioritet u osiguranju kvaliteta u srednjem obrazovanju i vaspitanju podizanje nivoa obrazovanosti stanovništva i kompetentnosti radne snage kroz uvođenje različitih vrsta i oblika srednjeg opšteg i stručnog obrazovanja.

Utvrđen Nacrt zakona o oduzimanju imovine proistekle od krivičnog djela

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela kojim se uređuju uslovi, postupak i organi nadležni za otkrivanje, oduzimanje i upravljanje ovom imovinom, te međunarodna saradnja.
Osnovni cilj donošenja novog zakona je da se na sveobuhvatan, precizan i jednostavan način urede pravila postupka unutar kojeg će se moći efikasno otkriti, osigurati i po potrebi, privremeno ili trajno oduzeti imovina koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela ili prekršaja, propisanih važećim zakonodavstvom u Srpskoj, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Cilj zakona je i da se uspostave efikasni mehanizmi za upravljanje imovinom koja je privremeno ili trajno oduzeta.

Na ovaj način se otklanjaju brojne prepreke sa kojima se u radu susreću pripadnici MUP-a Srpske i pravosudnih institucija, Agencija za upravljanje oduzetom imovinom, za provođenje zakona kada je riječ o efikasnom provođenju odredbi Krivičnog zakonika Srpske, Zakona o prekršajima Srpske i ostalih propisa koji jasno propisuju da niko ne može zadržati imovinu proisteklu izvršenjem krivičnog djela i prekršaja koja je u nesrazmjeri sa zakonito stečenom imovinom.

Vlada Republike Srpske donijela je danas uredbu kojom reguliše pripajanje naseljenog mjesta Mišići naseljenom mjestu Milići na području te opštine, za šta je Skupština opštine Milići ranije podnijela inicijativu Vladi Srpske.

Vlada je usvojila informaciju o sprovedenom programu obuke o finansijskim instrumentima EU u 2017. godini i zadužila Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da nastavi sa aktivnostima sprovođenja obuka u oblasti evropskih integracija i unapređenja kapaciteta Republike za apsorpciju fondova EU.

Na sjednici su zaduženi republički organi uprave da u svim obukama iz oblasti evropskih integracija učestvuju u skladu sa odredbama Odluke o ostvarivanju koordinacije republičkih organa uprave u sprovođenju aktivnosti u oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje.

Izvor: SRNA