latinica  ћирилица
30/12/2017 |  15:21 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Zeleno svjetlo za plaćanje tehničkog prijema za zatvor u Istočnoj Ilidži (VIDEO)

Konačno je deblokirana priča o tehničkom prijemu novosagrađenog zatvora BiH u Istočnoj Ilidži. Na posljednjoj sjednici Savjeta ministara, Ministarstvu finansija BiH upućen je zahtjev za isplatu 526 hiljada maraka za ovu namjenu. Ovim su pale u vodu i sve spekulacije da bi Savjet ministara mogao da proglasi da je zatvor od posebnog interesa i da preuzme preostale ingerencije od opštine Istočna Ilidža.
Vojkovići-zatvor - Foto: RTRS
Vojkovići-zatvorFoto: RTRS

Nakon niza peripetija, žalbi i protesta zbog iznenadnog desetorostrukog povećanja tarife od strane Istočne Ilidže, na Savjetu ministara dato je zeleno svjetlo za plaćanje tehničkog prijema za bh. zatvor.

"Sredstva koja će uplatiti ministarstvo pravde u iznosu od 526.000 maraka biće raspoređena tako da 30% pripada opštini", rekao je ministar pravde BiH Јosip Grubeša.

Iz opštine Istočna Ilidža odbacuju navode da je do promjene cijene, sa prvobitnih 50-ak hiljada na više od pola miliona marka, došlo pred tehnički prijem, već 10 godina nakon roka u kojem je kompleks trebalo da bude završen.

"I kako je došlo do izmjene Zakona o prostornom uređenju i građenju Republike Srpske došlo je i do promjene načina obračuna tehničkog prijema koji se po našem pravilniku za te vrste objekata ne računaju po kvadratnom metru izgrađenog prostora, već po investicionoj vrijednosti izgrađenog objekta (1% investicione vrijednosti)", istakao je načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović.

Mnogo se spekulisalo i da bi Savjet ministara mogao da proglasi da je zatvor od posebnog interesa i da preuzme preostale ingerencije od opštine Istočna Ilidža.

"Čak smo imali i neke inicijative da država proglasi zatvor od posebnog značaja, međutim, taj ko je to spomenuo kao neku mogućnost nije do kraja pročitao Pravilnik o tehničkom prijemu koji je Republika Srpska donijela 2013. godine u kojem jasno stoji da mogu one institucije koje su finansirane iz budžeta Republike Srpske biti od posebnog značaja za Republiku Srpsku, a ne za BiH", izjavio je Grubeša.

Јedna od mogućnosti je bila i da se slučaj uputi na upravni spor, ali, ističe Grubeša, to bi trajalo jako dugo i teško da bi se došlo do zadovoljavajućeg rješenja za sve strane. Istovremeno, treba imati u vidu da su več u toku garancije za objekat zatvora te da je od 1. decembra Ministarstvo pravde preuzelo plaćanje svih režija. Kako bilo, tek mjesec dana od tehničkog prijema trebalo bi da budu doneseni podzakonski akti, a Ministarstvo pravde predloži Savjetu ministara odluku o formiranju zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, te imenovanje vršioca dužnosti njegovog upravnika.