latinica  ћирилица
30/12/2017 |  21:51 | Autor: RTRS

Puđdemon od Rahoja traži da prihvati rezultate izbora

Bivši katalonski lider Karles Puđdemon zatražio je danas od španskog premijera Marijana Rahoja da prihvati rezultate lokalnih izbora održanih 21. decembra kada su tanku većinu osvojile stranke koje su za odvajanje od ostatka Španije.
Karles Pudždemon (foto:A. P./RAS Srbija) -
Karles Pudždemon (foto:A. P./RAS Srbija)

Analitičari ističu da izbori nisu uspjeli da riješe najveću krizu u Španiji u proteklih nekoliko decenija jer su pronezavisno orijentisane stranke osvojile 70 od 135 poslaničkih mjesta u parlamentu Katalonije, ali ne i apsolutnu većinu.

"Glasačke kutije su odlučile, demokratija se izjasnila, svi su mogli da se izjasne. Šta još Rahoj čeka da bi priznao rezultate", upitao je Puđdemon iz Brisela, gdje se nalazi u samonametnutom egzilu.

Puđdemon je istakao da je Katalonija pokazala da je demokratski zrela i da je stanovništvo dobilo pravo da postane republika. On je od Rahoja zatražio da počne pregovore sa liderima stranaka.

Glasači su na vanrednim izborima povjerenje dali članovima tri partije koje su za nezavisnost Katalonije - Puđdemonovoj alijansi Hunts per Katalunja, partiji krajnje ljevice CUP i ljevičarskoj ERC.

Hunts per Katalunja osvojila je 34 poslanička mjesta ali je ipak bila iza unionističke partije Suidadanos, koja je dobila najviše, odnosno 37 mandata.

Analitičari ističu da, za razliku od lidera Siudadanosa Ines Arimadas, Puđdemon ima velike šanse da ponovo bude izabran za predsjednika Katalonije.

Međutim, Puđdemon je i dalje u Belgiji kako bi izbjegao hapšenje u Španiji i nije jasno da li će njegova alijanska uspjeti da formira Vladu.

Ukoliko vlast ne bude formirana do sredine aprila, uslijediće novi parlamentarni izbori.

Izvor: SRNA