latinica  ћирилица
31/12/2017 |  11:20 | Autor: RTRS

Brnabić: EU je strateški pravac, ali ne po cijenu svega

Put ka EU, preko priznanja samoproglašenog Kosova i sankcija Rusiji, potpuno je isključen za Srbiju, jer EU jeste strateški pravac Beograda, ali ne po cijenu svega, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.
Ana Brnabić - Foto: SRNA
Ana BrnabićFoto: SRNA

Brnabićeva je rekla da bi sankcijama Rusiji i priznanjem nezavisnosti Kosova put do Brisela išao mnogo lakše i brže, ali to nije put koji je u interesu Srbije i taj put za Srbiju je u potpunosti isključen.

Ona je u intervjuu za beogradsku Politiku objasnila da put reformi sa vladavinom prava, efikasnije sudstvo, borba protiv korupcije, efikasna i transparentna državna uprava, predvidivo poslovno okruženje, predstavlja put koji Srbiju vodi u EU i u interesu je Srbije.

- Ni EU, kao porodica evropskih zemalja, nema isti stav ni po ovim pitanjima, pa ne moramo ni mi da dijelimo isti stav sa svim zemljama - rekla je Brnabićeva.

Ona je najavila da će Vlada da se izjasni o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji najvjerovatnije krajem prvog kvartala sljedeće godine kada bude gotova interna diskusija.

- Vidim da se ljudi osjećaju slobodno da iznesu svoje prijedloge i to je dijalog u interesu Srbije. Mi pažljivo slušamo i kao Vlada reći ćemo predsjedniku Aleksandru Vučiću šta mislimo i u kom pravcu rješenje treba da ide - navela je Brnabićeva.

Ona je ponovila da preambula Ustava Srbije, u kojoj se govori o Kosovu i Metohiji, apsolutno nije predmet ustavne reforme.

- U ovom trenutku razgovaramo samo o izmjenama u vezi sa pravosuđem, njegovoj nezavisnosti i efikasnosti. To je poglavlje 23 u pregovorima za pristupanje EU. Važno je da imamo pravosuđe koje je u potpunosti odgovorno. Kada budemo spremni za ulazak u EU moraćemo da otvorimo i pitanje Ustava - rekla je Brnabićeva.

Izvor: SRNA