latinica  ћирилица
31/12/2017 |  15:25 ⇒ 21:04 | Autor: RTRS

Kulturnu 2017. godinu u Srpskoj obilježilo niz međunarodnih uspjeha (VIDEO)

Kulturnu 2017. godinu u Republici Srpskoj obilježilo je niz međunarodnih uspjeha. U godini koju ispraćamo, kulturni radnici i umjetnici iz Republike Srpske ostvarili su zapažene nastupe na svjetskim pozornicama. Festivalske manifestacije ugostile su brojne ugledne goste promovišući stvaralaštvo umjetnika iz Srpske.
Kamerni hor Banjalučanke - Foto: RTRS
Kamerni hor BanjalučankeFoto: RTRS

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" osvojio je zlatnu medalju u kategoriji tradicionalne muzike na Internacionalnom horskom takmičenju koje je održano ove godine u grčkom gradu Kalamata. Bijeljinska "Srbadija" ove godine potvrdila je visoke umjetničke domete - zlato u kategoriji duhovne muzike i zlato u kategoriji folklor, na Šestom međunarodnom takmičenju horova "Kanta al mar" održanom u Kalelji u Španiji. 

Kulturni centar Banski dvor , u novembru i decembru, organizacijom 24 reprezentativna kulturna događaja obilježio je 85 godina postojanja Banskog dvora. U okviru ovog programa afirmisana je domaća umjetnička produkcija, a publika je mogla da uživa i u nastupima svjetski priznatih umjetnika.

Narodno pozorište Republike Srpske organizovalo je jubilarni, 20. Teatar fest "Petar Kočić". Uz prateći program, izvedeno je osam predstava uglednih pozorišnih kuća iz regiona. Pod motom "Glas tišine" fokus je bio usmjeren na savremene društvene tendencije. 

Dječije pozorište Republike Srpske nastupilo je na čuvenom Kuka art festivalu u Sankt Peterburgu. Na poziv Agencije za pozorišnu umjetnost Narodne republike Kine tokom novembra u kineskoj metropoli Donguan postavilo je izložbu iz fundusa Muzeja pozorišnih lutaka. 

Muzej Republike Srpske ove je godine realizovao je preko 20 manifestacija. Održana je 12. Evropska noć muzeja , a otvorene su i izložbe "Plemenito" i "Opsada Lenjingrada" u fotografijama tokom 900 dana njemačke opsade u Drugom svjetskom ratu. 

Izložbama "Spavaća soba mojih roditelja" umjetnika Mladena Miljanovića, "Teme i ideje modernog" i "Monaliza i Supermen" Muzej savremen umjetnosti Republike Srpske predstavio se banjalučkoj javnosti. Radom "Univerzitet katastrofe" u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Srpske, Radenko Milak predstavio se na 57. Venecianskom bijenalu. Јedini u regionu ugostili smo umjetnika Grejsona Perija i njegovu postavku "Taština malih razlika". 

Predstava "Mlijeko", Banjalučkog studentskog pozorišta, rediteljski poduhvat Slobodana Perišića krunisan je "Srebrnim vitezom", na festivalu "Zlatni vitez" u Moskvi, dok su zlatne plakete za glumačka dostignuća otišle u ruke glumici Јeleni Trepetovoj Kostić i Aleksandru Ristanoviću. 

Gradsko pozorište "Јazavac" ove godine upriličilo je četiri premijere, a njihov rad u regionu krunisan je sa čak sedam nagrada. 

Premijerom predstave "Pita li iko kako je meni" otvoren je Deveti međunarodni festival mladog glumca "Zaplet 2017" koji je trajao od 20. do 26. oktobra.