latinica  ћирилица
31/12/2017 |  16:14 | Autor: RTRS

Stoltenberg: Nije bilo zahtjeva Podgorice za NATO bazom

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg rekao je da nije bilo zahtjeva crnogorskih vlasti za uspostavljanje bilo kakve NATO baze u Crnoj Gori. Pozdravio je odluku Podgorice da do 2024. godine krene sa izdvajanjima dva posto BDP-a za odbranu i sigurnost.

Vojne baze su isključivo stvar nacionalne nadležnosti, rekao je Јens Stoltenberg u intervjuu za podgoričke Dnevne novine.

Stoltenberg je naveo da je NATO savez demokratija, osnovan sa jednim ciljem – da zemlje članice stoje jedna uz drugu i međusobno se brane i "uvjeren je da će članstvo u NATO-u pomoći Crnoj Gori u učvršćivanju sigurnosti i stabilnosti u regionu".

"Pristupanje Crne Gore u NATO je važan korak, ali to nije kraj puta. Crna Gora posvećeno nastavalja da radi na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", naveo je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg je rekao da je NATO Crnoj Gori, koja je u junu zvanično postala 29. članica Alijanse, zahvalio na konkretnim i važnim doprinosima i pozdravio odluku Podgorice da do 2024. godine krene sa izdvajanjima dva posto BDP-a za odbranu i sigurnost.

Smatra da je zapadni Balkan strateški važna regija za NATO i zbog toga je, kako je rekao, Alijansa i dalje u potpunosti angažovana na tom području.

Naglasio je i da je saradnja sa Evropskom unijom ključna za rješavanje sigurnosnih izazova 21. vijeka, posebno na zapadnom Balkanu.

Na pitanje da li očekuje novo miješanje Rusije u izbore u Crnoj Gori, Stoltenberg je podsjetio da svaka nacija ima pravo da odluči o svojoj o budućnosti i da bira političke i sigurnosne aranžmane sa drugim narodima i organizacijama, bez miješanja bilo koje treće strane.

Izvor: RTS, Tanjug