latinica  ћирилица
31/12/2017 |  17:39 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Doček Nove godine u regionu (VIDEO)

Centralni događaj dočeka nove godine na otvorenom u Sarajevu je koncert Zdravka Čolića. Očekuje se veliki broj posjetilaca, a prema nezvaničnim podacima kantonalne Turističke zajednice, u gradu će tokom novogodišnjih praznika, boraviti oko 100.000 turista.
Doček Nove godine u regionu - Foto: RTRS
Doček Nove godine u regionuFoto: RTRS

A sve više turista kao svoju novogodišnju destinaciju bira gradove iz regiona. Najveće interesovanje ove godine je za Beograd, Zagreb i Budvu.

Procjenjuje se da će Novu godinu u Beogradu dočekati 20 odsto više turista nego što ih je bilo prošle godine, a na dočeku na otvorenom, ispred Narodne skupštine, očekuje se oko 100 000 posjetilaca. Zabavljaće ih Balkanika, Riblja čorba i Aca Lukas. Na istoj bini sinoć su nastupali Zana, Van Gog i Željko Јoksimović. Platou ispred bine moći će da se pristupi kroz sedam ulaza, između betonskih blokada kojima je centar Beograda pretvoren u jednu veliku pješačku zonu. Na ovim ulazima policija će kontrolisati šta se unosi. Zabranjeno je unošenje bilo kakvog pića u staklenim flašama, a oduzimaće se i pirotehnička sredstva. Ove barijere ostaće na ulicama do 14. januara. Turisti, koji su u Beograd stigli uglavnom iz okolnih zemalja, oduševljeni ponudom u glavnom gradu Srbije.

Sve više turista dolazi i u Zagreb, koji iz godine u godinu bilježi rekordan broj dolazaka za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, a već dvije godine za redom glavni grad Hrvatske nosi epitet najljepšeg adventa u Evropi. Centralna manifestacija u novogodišnjoj noći biće organizovana na Trgu bana Јelačića, a glavna zvijezda večeri biće Doris Dragović. U najpoznatijoj hrvatskoj turističkoj destinaciji, Dubrovniku, goste će, na kultnom Stradunu, zabavljati Dino Merlin. Velika žurka očekuje se i ove godine u crnogorskoj Budvi. Program traje čak četiri dana. Prekjuče su nastupali SARS i Hladno Pivo, juče Bajaga i instruktori, večeras goste će zabavljati Bijelo Dugme, a program se završava sutra, nastupima hrvatskog benda Elemental i sarajevske Dubioze Kolektiv.

Vremenska prognoza ide na ruku, kako posjetiocima proslave na otvorenom u Budvi, tako i u brojnim drugim gradovima u zemljama bivše Јugoslavije, koji organizuju dočeke na otvorenom, jer padavina ne bi trebalo da bude.