latinica  ћирилица
02/01/2018 |  12:07 | Autor: RTRS

Kina-Rusija: U 2018. godini na istoj strani, samo još bliže

Ministar inostranih poslova Kine Van Јi u novogodišnjoj čestitki upućenoj šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu izrazio je spremnost Pekinga da jača stratešku saradnju sa Moskvom, saopšteno je iz spoljnopolitičkog resora Kine.
Kina - Foto: RTRS
KinaFoto: RTRS

Van je istakao da je kineska strana u 2018. godini spremna da zajedničkim naporima sa Rusijom svestrano realizuje konsenzus koji su postigli rukovodioci dvije države - da neprekidno produbljuje stratešku saradnju u međunarodnoj areni, te da preduzima napore za izgradnju nove forme međunarodnih odnosa zasnovanih na uzajamnom poštovanju, pravednosti i uzajamno korisnoj saradnji.

Kineski ministar je naveo da su, zahvaljujući ličnoj ulozi predsjednika Kine Si Đinpinga i predsjednika Rusije Vladimira Putina, prošle godine bili postignuti novi rezultati u razvoju rusko-kineskih odnosa svestrane strateške saradnje i partnerstva, prenosi "Sputnjik".

"Strane neprekidno povećavaju uzajamno povjerenje, povećavaju nivo pragmatične saradnje, održavaju tijesnu saradnju u najvažnijim međunarodnim pitanjima", naglasio je Van.

On je dodao da Rusija i Iran daju važan doprinos miru i bezbjednosti, kao i da imaju stabilan razvoj.

Izvor: Srna