latinica  ћирилица
02/01/2018 |  18:02 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

Ponovo raste prodaja stanova, najskuplji prodat za više od 600 hiljada maraka (VIDEO)

Najskuplji prodat stan u protekloj godini u Srpskoj plaćen je 631 hiljadu maraka. Najskuplja kuća, nešto manje - oko 618 hiljada. U prošloj godini prodato je ili kupljeno oko 15 i po hiljada nekretnina, vrijednih gotovo pola milijarde maraka. Velike cifre, uglavnom su pokazatelj povećane prodaje.
Stanovi - Foto: RTRS
StanoviFoto: RTRS

Gotovo pola milijarde maraka, toliko je ukupno koštalo 15.516 kuća, stanova, poslovnih objekata i zemljišta. Od svih, jedna nekretnina posebno se izdvaja, ona čiji je kvadrat 4.344 marke, a koja je plaćena 631 hiljadu maraka. Prema podacima Geodetske uprave, to je i najskuplji kvadrat stambenog prostora u protekloj godini. Iako podaci govore da je tržište itekako živo, građani kažu – do nekretnine se ipak teško dolazi. 

Struka tvrdi drugačije. Tržište posljednje dvije godine bilježi rast. Najveća potražnja i dalje je u Banjaluci, najmanja u Krupi na Uni. Manojlo Popović, koji se nekretninama bavi 20 godina, kaže da potražnja u Banjaluci sve to vrijeme gotovo da i ne bilježi pad.

Najisplativije je stan bilo kupiti u godinama poslije rata kada je kvadrat bio 800 maraka, a najteže kada je počela ekonomska kriza.

"Da bi jedno vrijeme, daleke 2008. godine dostigla cijenu od 2.500 do 2.800 stara gradnja pa kad je bila recesija nakon 2008. cijena je spala oko 2.000", istakao je Popović.

Današnji prosjek cijene kvadrata u Banjaluci je 2.200 do 2.400 maraka. S obzirom na povećanje potražnje, struka kupcima savjetuje – provjera dokumentacije i regulacionih planova prije kupovine prva je mjera predostrožnosti. U narednim godinama, stanje na tržištu biće lakše pratiti i zbog osnivanja javnog Registra cijena nepokretnosti, koji na osnovu kupoprodajnog ugovora nudi uvid u cijenu kvadrata svake prodate nekretnine u Srpskoj.