latinica  ћирилица
04/01/2018 |  08:09 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Pomen žrtvama "Novosadske racije"

U Žablju će danas biti održan centralni pomen u znak sjećanja na nevino pobijene Srbe, Јevreje i Rome u zloglasnoj raciji mađarskih fašističkih snaga izvedenoj 1942. godine u Bačkoj.
Novosadska racija (foto:vesti-online.com) -
Novosadska racija (foto:vesti-online.com)

Parastos nevinim žrtvama racije u Hramu Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja služiće Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej nakon čega će, na platou ispred zgrade opštine Žabalj, biti održan pomen na kojem će se obratiti predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsjednik opštine Čedomir Božić.

Zloglasna racija mađarskih fašističkih okupacionih snaga izvedena je u januaru 1942. godine u Bačkoj i ostala je upamćena po neviđenoj surovosti. U brutalnom pogromu mađarskih okupacionih snaga tadašnjeg regenta Mikloša Hortija, kakav ne pamti evropska, pa ni svjetska istorija, u trenu su nestajale cijele porodice.

Prošle godine centralni pomen žrtvama racije u Bačkoj održan je u Čurugu. Žitni magacin u Čurugu, u kojem su mađarski fašisti ubili 420 nevinih ljudi, a njihova tijela bacili u Tisu, pretvoren je Muzej žrtava racije.

Izvor: SRNA