latinica  ћирилица
04/01/2018 |  10:38 | Autor: RTRS

Izraelska vojska nastavlja istragu o smrti Palestinca

Izraelska vojska će nastaviti istragu o smrti Palestinca vezanog za invalidska kolica, koji je ubijen tokom protesta nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Јerusalim za prijestonicu Izraela, saopšteno je iz izraelske vojske.
Izraelska policija (Foto: epa/Abed Al Hashlamoun) -
Izraelska policija (Foto: epa/Abed Al Hashlamoun)

U saopštenju se navodi da tokom ranije istrage nije bilo moguće utvrditi kako je poginuo Palestinac Abu Turaje, ali da je poznato da niko u njega direktno nije usmjerio oružje tokom razbijanja protesta u Gazi.

"Kako bismo dalje istražili slučaj, uključujući informacije dobijene od organizacija u Pojasu Gaze, odlučeno je da će okolnosti pod kojima je Turaje preminuo biti istražene u okviru istrage vojne policije", navodi se u saopštenju.

Trampovo saopštenje o priznavanju Јerusalima za glavni grad Izraela izazvalo je bijes u arapskom svijetu i uznemirilo zapadne saveznike.

Odluka američkog predsjednika je podstakla nasilne proteste duž granice Izraela i Gaze, kao i na Zapadnoj obali.

Abu Turaje je redovno prisustvovao demonstracijama, a mediji navode da je noge izgubio 2008. godine, u vazdušnom napadu vojske Izraela na teritoriju Gaze.

Status Јerusalima je već generacijama unazad jedna od najvećih prepreka mirovnom sporazumu između Izraela i Palestinaca.

Izrael želi da čitav Јerusalim bude prijestonica ove zemlje, dok Palestinci žele istočni dio grada, koji bi bio prijestonice buduće nezavisne države Palestine.

Izvor: Srna