latinica  ћирилица
04/01/2018 |  12:23 | Autor: RTRS

Pet najtežih pitanja u njemačkim koalicionim pregovorima

Njemačka kancelarka Angela Merkel sprema se za pregovore o novoj koaliciji, ali je na klizavom terenu i to neće biti lako, navodi danas portal "Politiko", uz ocjenu da će Njemačku, ukoliko pregovori propadnu, vjerovatno čekati novi izbori pri čemu je daleko od izvesnog da će konzervativci ponovo stati iza Merkelove.

Nade kancelarke u formiranje koalicije zavise od uspjeha nove, sedmodnevne runde pregovora, koje će njeni konzervativci početi u nedjelju sa Socijaldemokratskom partijom (SPD) o otpočinjanju formalnih pregovora radi formiranja još jedne "velike koalicije", navodi se u analizi.

Politiko iznosi pet razloga koji bi mogli da dovedu do propasti pregovora, od kojih je prvi migracija, kao jedno od najkontroverznijih pitanja u Njemačkoj, a slijede pitanja poreza, sistema socijalnog osiguranja, Evrope i vojnih troškova.

Hrišćansko-socijalna unija (CSU), bavarska sestrinska partija kancelarkine Hrišćansko-demokratske unije (CDU), više puta je okrivila odgovor Merkelove na izbjegličku krizu 2015/16. – koji je podrazumijevao "otvorena vrata", smatrajući da je to bilo loše po reputaciju tog bloka i da je prilično doprinijelo razočaranju na septembarskim izborima, podsjeća portal u svom evropskom izdanju.

"Uplašeni uspjehom krajnje desničarske Alternative za Njemačku (AfD), CSU je jasno stavila do znanja da neće odustati od nekih 'tvrdih' zahtjeva koje je iznijela u protekle dvije godine kako bi obeshrabrila migrante koji su hrlili u Njemačku", ukazuje Politiko.

Od CSU se, dodaje se, očekuje da će insistirati na ograničenju ukupnog broja tražilaca azila u Njemačkoj, na sprečavanju tražilaca azila da dovode članove svojih porodica u tu zemlju i na smanjenju povlastica za izbjeglice.

"Takvi zahtjevi ih, međutim, dovode u sukob sa socijaldemokratama lijevog centra", upozorava se u analizi uz podsjećanje da je, na pitanje o migracionim planovima CSU, zamjenik lidera SPD-a Rals Štegner rekao državnoj televiziji RBB ranije ove nedjelje da se "ništa od toga neće dogoditi sa SPD-om".

Politiko ocjenjuje da po ovom pitanju donekle ima prostora za kompromis, ali i da će se na kraju probnih pregovora, kada se sve tri partije late sastavljanja sopstvenog nacrta sporazuma o migraciji, sve moglo završiti nejasnim formulacijama koje bi svakoj stranci mogle omogućiti da svoj rezultat predstavi kao uspjeh svojim pristalicama.

Drugi razlog je, stoji u analizi, pitanje poreza pri čemu se, na prvi pogled, čini da su stranke u pregovorima na istoj strani kad je riječ o oporezivanju jer sve žele "rezove" u svjetlu ekonomskog uspjeha Njemačke i izbalansiranog budžeta zemlje.

"Međutim, što se tiče detalja, stvari su manje jasne", ukazuje evropski portal, uz podsjećanje da su, dok su konzervativci predložili smanjenje poreza za sve Nijemce uključujući i one koji najviše zarađuju, socijaldemokrate to oštro kritikovale kao "apsurd".

SPD, navodi se u tekstu, želi da značajno smanji poreze za građane sa niskim i prosječnim primanjima, a to da nadoknade povećanjem poreskog tereta za one s najvećim prihodima.

Ipak, po ovom pitanju je, ocjenjuje Politiko, mogućnost za postizanje kompromisa velika jer se zvaničnici sve tri stranke privatno slažu da pregovori neće propasti zbog neslaganja u vezi sa oporezivanjem.

Stvari će, upozorava portal, postati teže kad je riječ o projektima SPD-a i CSU u vezi sa zdravstvenim osiguranjem, jer socijaldemokrate jedva čekaju da sprovedu u djelo svoj stari zahtjev o reformisanju tog sistema, čemu se i CDU i CSU snažno protive.

S druge strane, CSU želi povećanje penzija za starije majke, čemu se druge dvije partije protive, ali zato pozivaju na veću podršku starijim građanima koji su pod rizikom da upadnu u siromaštvo.

Portal ocjenjuje da u pogledu ovog pitanja postoji veliki potencijal za sukob između pregovaračkih strana, a da prostora za kompromis nema mnogo, te da će obje strane po svoj prilici morati da se oproste od svojih omiljenih projekata, ili će pregovori propasti.

Evropa bi, prema analizi Politika, bila četvrti razlog za propast koalicionih pregovora jer, iako sve tri stranke igraju na proevropsku kartu i zalažu se za dublje evropske integracije, ne slažu se u vezi sa pitanjem koliko daleko bi to trebalo da ide.

"SPD će zauzeti najradikalniji stav za pregovaračkim stolom", ocjenjuje portal, podsjećajući da je lider te partije Martin Šulc, inače bivši predsjednik Evropskog parlamenta, nedavno obnovio zahtjev SPD iz 1925. o osnivanju "Sjedinjenih Evropskih Država".

Njegova stranka podržava veliku većinu prijedloga francuskog predsjednika Emanuela Makrona o tome kako reformisati EU, uključujući uspostavljanje budžeta evrozone i ministra finansija.

S druge strane, navodi se, iako su Merkelova i njena CDU prihvatili neke od Makronovih prijedloga, rezervisaniji su kad je riječ o reformama evropskih institucija.

"A onda, tu je i bavarska CSU – daleko najkritičkije nastrojena prema daljim evropskim integracijama", ukazuje Politiko, koji ocjenjuje da, ipak, postoji velika mogućnost za postizanje kompromisnog rješenja jer su sve partije svjesne da bilo koja odluka koju donesu u vezi sa Evropom neće neko vrijeme biti stavljena na snagu.

Posljednji, peti razlog za krah eventualne nove njemačke koalicije mogli bi biti, navodi portal, vojni troškovi jer, dok konzervativni blok ponavlja da želi da se ti rashodi dalje povećavaju i na kraju dostignu cilj NATO-a od dva odsto BDP-a, SPD je odbacivao takve prijedloge u proteklih nekoliko godina kao mlađi partner u tadašnjoj vladajućoj koaliciji.

"Ni po ovom pitanju nema mnogo prostora za kompromis", zaključuje Politiko uz napomenu da, dok neki zvaničnici nagovještavaju da se kompromis može pronaći proširenjem definicije pojma vojnih rashoda, drugi su skeptični da će stranke naći zajednički jezik s tim u vezi.

Izvor: Tanjug