latinica  ћирилица
04/01/2018 |  13:37 | Autor: RTRS

Malešević: Suzbiti nasilje među djecom, čak i rigoroznijim mjerama

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević ocijenio je da društvo ne radi dovoljno na suzbijanju vršnjačkog nasilja koje predstavlja sve veći problem zajednice, te poručio da je neophodno preduzeti sve da bi ovaj problem bio stavljen pod kontrolu, čak i rigoroznije mjere.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

"Ne radimo dovoljno i ne radimo svi zajedno da se vršnjačko nasilje suzbije, nego se odgovornom smatra samo škola, a ne cijela društvena zajednica", rekao Malešević Srni.

On je ocijenio da nije dovoljno raditi samo sa djecom, nego da je neophodno i sa roditeljima ostvariti adekvatnu saradnju, a veoma su značajni i pedagozi, psiholozi, medicinski radnici i druge institucije.

"Vršnjačkog nasilja je uvijek bilo, samo je pitanje u kom intenzitetu. Razlika je ta što je to danas mnogo vidljivije, jer djeca imaju mogućnost da telefonima i drugim uređajima snime dešavanja, te da ih objave na društvenim mrežama", rekao je Malešević.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović rekla je Srni da je osnovni problem što se ovakvo ponašanje kod djece ne prepozna na vrijeme.

"Јedan broj škola u takvom ponašanju djeteta ne prepoznaje nasilje, zbog nerazumijevanja problema ili politike nezamjeranja ne vidi problem, te navode da su djeca uvijek to radila i da je to sastavni dio njihovog odrastanja", rekla je Radovićeva.

Ona je istakla da su vaspitno-obrazovne ustanove posebno odgovorne i obavezne da takva ponašanja na vrijeme prepoznaju, zbog sve prisutnijeg psihičkog nasilja - stalnog ponižavanja, omalovažavanja, korištenja pogrdnih imena, te ismijavanja djetetovog izgleda ili osobina, zastrašivanja djeteta i slično.

"Određeni broj škola preduzima potrebne mjere, ali bez saradnje sa djetetom i njegovim roditeljima. Osim toga, reakcije koje uslijede najčešće se odnose na posljedice nasilnog ponašanja, a ne na uzroke koji su do toga doveli", rekla je Radovićeva.

Ona je napomenula da samo izricanje vaspitno-disciplinske mjere bez adekvatne psihološke, pedagoške ili druge stručne pomoći i podrške djetetu, ne rješava problem nasilja među djecom.

"Škole koje takvo ponašanje i prepoznaju očekuju da to neko drugi riješi ili da vremenom takvo ponašanje prestane, a ignorisanje je najveći problem, jer je takvo ponašanje odraslih podsticaj za djecu da se i dalje tako ponašaju", upozorila je Radovićeva.

Ona je rekla i da jedan broj škola krajnje odgovorno pristupa prepoznavanju nasilnog ponašanja djece i prepoznavanju djece žrtava nasilja, te da ima dobru saradnju sa roditeljima.

"Svaki učenik pod istim uslovima ima pravo na obrazovanje u sredini bez nasilja, a roditelji i nastavnici imaju odgovornost za stalni nadzor i blagovremenu reakciju u svim slučajevima nasilja među djecom", rekla je Radovićeva.

Prema njenim riječima, roditelji i nastavnici su na zajedničkom zadatku u odrastanju djece i oni moraju stalnom i stvarnom komunikacijom pokazati da imaju isti cilj.