latinica  ћирилица
04/01/2018 |  14:12 ⇒ 14:58 | Autor: RTRS

Obilježeno stradanje Srba, Јevreja i Roma u "Novosadskoj raciji"

Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej danas je u žabaljskom Hramu Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja služio pomen za više od 4.000 nevinih žrtava mađarske zloglasne januarske racije 1942. godine u južnoj Bačkoj.
Novosadska racija (foto:vesti-online.com) -
Novosadska racija (foto:vesti-online.com)

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je prisustvovao pomenu u vojvođanskoj opštini Žabalj, rekao je da svaka nevina žrtva zaslužuje pomen i poštovanje, te da nijedan zločin ne može imati opravdanje ni pomilovanje.

"Svim nevinim žrtvama tog strašnog i obezljuđenog vremena odajemo zasluženu poštu, sa istim porukama koje danas šaljemo iz Žablja, da mržnja više nikada ne sme da ovlada ljudskim dušama, a nevina krv da isprlja bilo čije ruke, kao i da nikada više ne sme da bude ni zločina, ni osvete", poručio je Mirović.

On je podsjetio na riječi tadašnjeg poslanika mađarskog parlamenta Endrea Bajči Žilinskog, koje je u otvorenom pismu uputio predsjedniku mađarske Vlade 19. januara 1942. godine, dok je racija još trajala, da je u južnoj Bačkoj izvršena protivzakonita i neodgovorna akcija krvoprolića i da je među ubijenima bilo djece i žena.

Raciju, koja je značila najbrutalnije i najsurovije ubijanje nevinih Srba, Јevreja i Roma, sproveli su mađarski fašisti između 4. i 29. januara 1942. godine u južnoj Bačkoj. Zloglasna akcija, izvedena po naređenju tadašnjeg vladara Mađarske Mikloša Hortija, otpočela je u šajkaškoj oblasti, nastavljena u Novom Sadu i završila u Bečeju.

Istorijski podaci kažu da su mađarske fašističke okupacione jedinice tokom zloglasne racije ubile najmanje 4.000 nedužnih Srba, Јevreja i Roma. Zapisano je i da su u raciji nestajale cijele porodice, a jedina njihova krivica je bila što su pripadale srpskom, jevrejskom i romskom narodu.

Izvor: SRNA