latinica  ћирилица
04/01/2018 |  15:32 ⇒ 18:53 | Autor: RTRS

Bijeljina - povećan broj zaposlenih (VIDEO)

Na području bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje u 2017. godini povećan je broj zaposlenih.
Bijeljina, povećenje broja zaposlenih - Foto: RTRS
Bijeljina, povećenje broja zaposlenihFoto: RTRS

U prošloj godini na području Bijeljine, Ugljevika i Lopara zaposleno je 2. 190 radnika - za 755 više u odnosu na 2016.godinu.

Projekti Zavoda za zapošljavanje daju rezultate. Radnici su dobili dugo željeno mjesto  a poslodavci kvalifikovanu radnu snagu . Sve više je zainterssovanih i za samozapošljavanje.

Za dva projekta podrške samozapošljavanju podneseno je ukupno 51 zahtjev, a odobreno 27.

U projektu "Podrške zapošljavanju lica starijih od 50 godina" zaposleno je 27 radnika, "Zajedno do posla kod poslodavaca" 28 radnika i "Zapošljavanje Roma" tri radnika.

Aleksandar Popović zaposlio se u fabrici za remont mašina u Ugljeviku.

- Poslije godinu dana provedenih na Birou dobio sam posao preko Zavoda za zapošljavanje. Ovdje sam odradio pripravnički i ostao sam da radim. Nadam se da će biti još ovakvih projekata, čime bi podstakli mlade da ostanu u Republici Srpskoj, kaže Aleksandar, koji je dipl.mašinski inženjer.

Projekti Zavoda za zapošljavanje dobro su došli kako radnicimatako i poslodavcima koji imaju pozitivna iskustva.

- Ove godine smo putem tih projekata zaposlili dva radnika-jednog pripravnika i jednog radnika, tačnije mehaničara. Prethodnih godina smo u sličnim projektima prijavili još tri radnika. Sva sredstva su bila uredno plaćena tokom godine, ističe Igor Marinković, zamjenik direktora u firmi ''Unifleks'' Ugljevik.

U 2016. godini na području grada Bijeljina i opštine Lopare i Ugljevik zaposleno je 2.190 lica, a u 2016.godini 1.445.

- Radnici su najčešće nalazili zaposlenje u trgovini,  zatim građevinarstvu, ugostiteljstvu, obrazovnoj i prerađivačkoj industriji, pojašnjava Stana Božić, šef Biroa.

Na ovom području posao aktivno traži još 10.992 lica, a zbog ostvarivanja drugih prava njih 9.688.

Suficitarna zanimanja na području bijeljinske filijale su i dalje bravari, vozači, metalostrugari, ekonomski tehničari, trgovci, mašinski tehničari, ali i diplomirani ekonomisti, pravnici i profesori razredne nastave koji se školuju u Bijeljini.