latinica  ћирилица
04/01/2018 |  16:41 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Banjaluka-Јednošalterski sistem izdavanja građevinskih dozvola (VIDEO)

Od juče u Banjaluci građevinsku dozvolu moguće dobiti na na samo jednom šalteru.
Јednošalterski sistem - Foto: RTRS
Јednošalterski sistemFoto: RTRS

Јednošalterski sistem izdavanja građevinskih dozvola skratiće čekanje na saglasnost komunalnih i javnih preduzeća, a hodanje od vrata do vrata učiniti prošlošću.

Od 1.1. sve na jednom šalteru. Uz pribavljene lokacijske ulove i ispunjen Zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, Grad Banjaluka će pribavljati za vas saglasnosti komunalnih i drugih javnih preduzeća.

Hodanju po kancelarijama gradske uprave i obilasku preduzeća poput Vodovoda, Toplane, Elektrokrajine i sličnih u svrhu izdavanja dozvole došao je kraj.

Grad će, bez posebne naknade, sve saglasnosti neophodne za građevinsku dozvolu prikupljati sam.

- Ukupno deset sporazuma je definisano da grad Banjaluka u ime stranke, gdje god je to moguće, pribavlja saglasnosti, kaže Dragana Milanović Milunčić, šef Odsjeka prijemne kancelarije Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banjaluka.

Ovo je tek pilot projekat, pa oni koji ne vjeruju sistemu i dalje mogu sami pribavljati neophodne saglasnosti. Osnovna ideja jednošalterskog sistema, uz kraći put do dozvole, je i njeno brže izdavnje.

- Grad Banjaluka nije mogao da utiče na njihove rokove pa se dešavalo da stranke čekaju saglasnosti po mjesec dana, dva mjeseca i više u zavisnosti od institucije do institucije. Sada je Grad Banjaluka u sporazumima definisao maksimalne rokove od osam do deset dana, dodaje Milanović Milunčić.

Iako je Banjaluka prvi grad sa ovakvim sistemom, uskoro neće biti i jedini. Prva opština koja će pokrenuti ovakav model je Gradiška, a Bijeljina je takođe pokazala interesovanje.

U resornom ministarstvu kažu – jednošalterski sistem korak je ka elektronskom izdavanju građevinskih dozvola.

Projekat je to na kojem se radi od 2015. uz podršku Svjetske banke, Njemačke međunarodne organizacije GIS i USAID-a.

- Svjetska banka nam je predložila da se prvo izanalizira stanje sa lokalnim zajednicama da pokušamo zajedno realizovati pilot projekte kod izdavanja građevinskih dozvola, da vidimo gdje su problemi kod izdavanja, ističe Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Uporedo sa prikupljanjem podataka o onima koji izdavanje dozvola najviše koče, što je omogućeno jednošalterskim sistemom, stvaraće se preduslovi za elekrtonski sistem izdavanja.

- Mi smo počeli taj postupak i tu povratka nema. Računam da ćemo mi već do 2020. početi, možda čak i 2019, sa izdavanjem. Možda malo prije Srbije i Crne Gore jer ćemo koristiti sva ta iskustva, dodala je Golićeva.

Najveći dio posla tek predstoji i on podrazumijeva evidenciju nepokretnosti, digitalizaciju sistema, uvođenje elektronskog potpisa i izmjenu čak 20 zakona.

Ipak, kada elektroski sistem izdavanja konačno zaživi, do građevinske dozvole moći će se za tri dana.