latinica  ћирилица
04/01/2018 |  20:59 | Autor: RTRS

Žestoka kampanja- islamisti tjeraju Božić iz Sarajeva

Radikalni bošnjački imami i islamski teolozi pokrenuli su agresivnu kampanju protiv proslave Nove godine i slanja čestitki hrišćanima povodom njihovih vjerskih praznika.

Uoči dočeka nove 2018. godine u Sarajevu i brojnim drugim gradovima Federacije BiH pojavili su se plakati kojima se poziva na batinanje Djeda Mraza, dok se na islamskim portalima i bošnjačkim vjerskim forumima već danima vodi žestoka polemika o tome da li je grijeh slati božićne čestitke komšijama hrišćanima.

- Čestitanje kjafirima (nevjernicima) njihovih vjerskih praznika, poput Božića, Uskrsa, Nove godine i slično, zabranjeno je i oko toga nema razilaženja među učenjacima. Mnogi ljudi kod kojih vjera nije na velikom nivou upadaju u slične stvari neznajući odvratnost tog djela. Onaj ko čestita nekome njegovo činjenje grijeha, taj se izlaže Alahovoj mržnji i srdžbi - kategoričan je doktor islamskih nauka Zijad Ljakić.

Gore od čestitanja

Kako navodi Blic, navedeni islamski teolog, koji inače važi za jednog od vrhovnih vjerskih autoriteta među sljedbenicima vehabijskog pokreta u BiH, takođe je pozvao Bošnjake da ni po koju cijenu za vrijeme Nove godine ili Božića ne ulaze u kuće hrišćana.

- Nije dozvoljeno muslimanu da se odazove njihovom pozivu da učestvuje u bilo kakvim njihovim svečanostima tim povodom, jer je to gore od samog čestitanja. Tako isto nije dozvoljeno muslimanima da obilježavaju te praznike kojekakvim priredbama ili gozbama. Pod ovo ulazi razmjenjivanje poklona, dijeljenje slatkiša, prekidanje s poslom taj dan i tome slično - "podučava" Ljakić.

Identično učenje po islamskim portalima u BiH širi i hafiz Imad el-Misri, jedan od ratnih komandanata zloglasnog odreda "El mudžahid", koji svojim bivšim bošnjačakim saborcima detaljno objašnjava zašto Srbima i Hrvatima ne treba da čestitaju Božić.

- Prvo trebamo znati da riječ Božić znači mali Bog. Kako mi možemo izgovarati tu riječ, a kamoli da slavimo taj praznik? Mi kažemo kao muslimani Alahu Ekber - Alah je najveći, a oni kažu Božić. Treba znati da slavlje ovih praznika, koje su prihvatili kao običaj neki muslimani živeći sa kjafirima, pa se sad ponašaju kao oni, nije dozvoljeno - poručuje bivši mudžahedinski komandant.

Ustaljena praksa

Sociolog religije Mehmedalija Nuhić za Euroblic podsjeća da se u gradovima FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom već godinama vodi žestoka kampanja protiv proslave Nove godine te da najnoviji poziv muslimanima da svojim komšijama, Srbima i Hrvatima, ne čestitaju njihove vjerske praznike predstavlja "nadogradnju" već ustaljene prakse.

- U brojnim sarajevskim vrtićima i školama već godinama se ne održava proslava Nove godine niti je dozvoljeno da Djed Mraz djeci daje poklone. Očigledno je da uporni i agresivni pokušaji radikalizacije muslimana u BiH, koji pripadaju evropskim narodima i dijele evropske tradicije i kulturu, daju rezultate među određenim grupama koje nisu dovoljno upoznate sa svojom vjerom - kaže Nuhić.

Glasovi razuma

Uprkos pozivima radikalnih islamista da se Bošnjaci ograde od proslave "kjafirskih" praznika i prestanu sa slanjem vjerskih čestitki pravoslavcima i katolicima, zvaničnici Islamske zajednice u BiH i dalje redovno čestitaju predstavnicima SPC i Katoličke crkve Božić i Uskrs.

Pojedini bošnjački imami, poput Admira Muhića, takođe su se oštro suprotstavili širenju vjerske isključivosti, javno iznoseći stav da je čestitati drugima njihove vjerske praznike "normalan civilizacijski čin, pun ljubavi i topline".

Izvor: Blic