latinica  ћирилица
04/01/2018 |  21:39 ⇒ 21:54 | Autor: RTRS

Zemlje Kvinte Prištini: Odbacite pomisao o ukidanju Specijalnog suda

Predstavnici uticajnih zemalja Zapada u Prištini upozorili su da nema razloga da se zaustavi rad Specijalizovanih vijeća (Specijalnog suda), pozivajući rukovodioce centralnih kosovskih institucija, lidere stranaka i poslanike skupštine da napuste svaku pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o Specijalizovanim vijećima.

"Takav potez postavlja pod znak pitanja posvećenost Kosova vladavini prava i rizikuje sve ono što je Kosovo postiglo. On postavlja interese određenih pojedinaca iznad interesa kosovskog društva. Osuđujemo takav potez i svako ko to podržava odbaciće partnerstvo Kosova sa našim zemljama", naglašava se u zajedničkom saopštenju predstavnika zemalja Kvinte.

Zemlje Kvinte, kako se dodaje, podstiču sve kosovske lidere i članove skupštine da se izjasne protiv te inicijative i da iskreno obavijeste građane o oštrim negativnim posljedicama, uključujući i posljedice po "međunarodnu i evroatlantsku integraciju" ukoliko Kosovo nastavi u tom smjeru.

"Istovremeno, očekujemo od svih država da krivično gone ili da u potpunosti sarađuju u krivičnom gonjenju navodnih zločina počinjenih na Kosovu", navode predstavnici zemalja Kvinte.

Ističu da su "duboko zabrinuti zbog tekućih napora da se naruši rad Specijalizovanih vijeća, kao i predsjedničkim pomilovanjima od 29. decembra za tri osobe osuđene za ubistvo u slučaju poznatom kao 'slučaj porodice Hajra'".

"Vijeća su naročito važan dio posvećenosti Kosova vladavini prava i angažovanja Kosova na rješavanju zločina počinjenih na njegovom tlu", dodaju ambasadori uticajnih zapadnih zemalja.

Njihova reakcija je uslijedila nakon što je premijer Ramuš Haradinaj izjavio da će vlada podržati stav skupštine ukoliko bude ukinut Zakon o Specijalnom sudu i najavi predstavnika pokreta Samoopredjeljenje da će podržati ukidanje zakona.

Izvor: RTS