latinica  ћирилица
06/01/2018 |  13:18 | Autor: RTRS

Vučić: Za 30 godina Srbija će imati 1,5 miliona stanovnika manje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da će Srbija 2050. godine, sa sadašnjih 7,3 miliona imati 5,8 miliona stanovnika ukoliko ne bude razmišljala o budućnosti i rađanju.
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

On je zahvalio patrijarhu srpskom Irineju što je u Božićnoj poslanici rekao da Srbi ne mogu da opstanu ako ne budu imali više djece.

"Hvala patrijarhu srpskom Irineju što je o tome na tako otvoren i hrabar način govorio. To su činjenice, svidele se meni ili vama... Ne znam kako će to neko da tumači", rekao je Vučić nakon obilaska zgrade Narodnom muzeja u Beogradu sa premijerom Anom Brnabić.

On je u izjavi novinarima najavio da će sa nadležnim ministrima iz Vlade Srbije uskoro imati sastanak o toj temi kako bi se vidjelo koje mjere mogu da se donesu da se pospiješi natalitet.

Komentarišući opasnost po bezbjednost povodom najava jednog od lidera albanske OVK Dauta Haradinaja da će borci OVK izaći na ulice zbog početka rada suda za OVK, Vučić je rekao da se nada da se to neće dogoditi, ali da je zabrinut zbog političke situacije u Prištini.

"Ne mogu o tome da govorim i zato sam rekao da se nadam, jer mi imamo neke informacije i zato radimo i sa međunarodnim faktorom za Božićne praznike da obezbedimo i osiguramo mir našem narodu /na Kosovu i Metohiji/", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je za Srbiju najvažnije da sačuva mir za Srbe na Kosovu i Metohiji, te da, iako tamo nema faktičku vlast, čini sve što može i telefonskim pozivima Kforu i mnogim drugima.

"Zahvalan sam Kforu, jer smo od njih juče i prekjuče dobili važne informacije i što nam u mnogome pomaže u različitim pitanjima", rekao je Vučić, dodajući da ne želi da ulazi u odnose između Albanaca i njihovih sponzora zbog spora oko rada Suda za OVK.

Vučić je dodao da je Beograd spreman za razgovor o svim problemima, i u Briselu i na svakom drugom mjestu pod okriljem EU.

On je izrazio nadu da će Božić i božićni praznici proći mirno na Kosovu i Metohiji, i da veruje da će se poslije toga razgovarati sa predstavnicima Prištine, ali ne o pojedinačnim problemima ljudi iz prištinske vlasti.

Izvor: SRNA