latinica  ћирилица
07/01/2018 |  09:39 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

U kripti Hrama Svetog Save u Beogradu služena jutarnja božićna liturgija

U kripti Hrama Svetog Save u Beogradu služena je jutarnja božićna liturgija koju služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.
Beograd, patrijarh srpski Irinej - otvoreno "Božićno seoce kod Hrama" - Foto: SRNA
Beograd, patrijarh srpski Irinej - otvoreno "Božićno seoce kod Hrama"Foto: SRNA

Liturgiji su prisustvovali vjernici, izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, ministri u Vladi Srbije, prestolonasljednik Aleksandar i njegova supruga Katarina Karađorđević, te predstavnici vjerskih zajednica.

Na kraju liturgije, na kojoj su čitane molitve i dijelovi Јevanđelja o Hristovom rođenju, pročitana je i božićna poslanica patrijarha Irineja u kojoj je poručio da Srbi moraju sačuvati Kosovo, a žene moraju više da rađaju, a obavljeno je i pričešće onih koji su postili.

Ispred Hrama Svetog Save, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, obavljeno je tradiconalno lomljenje božićne česnice, a izvučena su tri zlatna i deset srebrnih dukata.Dukati su bili u dvije česnice, od kojih je jedna izrađena od čak dvije hiljade dijelova, a druga od 800.

Velika česnica je teška 180 kilograma i prečnika dva i po metra.

Lomljenju česnice prisustvovali su i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, gradski menadžer Goran Vesić, kao i prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom.

Dvanaestogodišnja Darija Tucaković izvukla je jedan od tri zlatna dukata na lomljenju česnice ispred Hrama svetog Save.

Izvor: SRNA