latinica  ћирилица
07/01/2018 |  14:39 ⇒ 14:41 | Autor: RTRS

Uspješna godina za prijedorsko pozorište

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš ocijenio je da je 2017. godina bila veoma uspješna za prijedorsko Pozorište
Predstava "Mrešćenje šarana" (foto: Vesna Kerkez/mondo.ba) -
Predstava "Mrešćenje šarana" (foto: Vesna Kerkez/mondo.ba)

"Ako bismo godinu cijenili po nagradama, onda su to svakako četiri nagrade na Festivalu pozorišta BiH u Јajcu ove godine - nagrada za režiju predstave "Bunar" Darku Cvijetiću, glumačka nagrada Zlati Kogelnik, te nagrada za scenografiju Vladimiru Vlačini i nagrada za tekst Radmili Smiljanić", izjavio je Baroš Srni.

On je dodao da bi, sa druge stane, možda prije istakao četiri izvanredne premijere u toku 2017.godine.

"To je već pomenuti "Bunar", "Laža i paralaža" Јovana Sterije Popovića u režiji Đurđe Tešić iz Beograda, "Sve o ženama" Mire Gavrana u režiji Darka Cvijetića, te koprodukcijsku predstavu sa Narodnim pozorištem Republici Srpskoj "Sabirni centar" Dušana Kovačevića, u režiji Marka Misirače", naglasio je Baroš.

On je dodao da tome treba pridodati i predstavu "Terapija" Omladinskog dramskog studija "Živko Desnica", kao i predstavu za novogodišnje praznike "Čuda su ipak moguća", po tekstu Muhidina Šarića, u režiji Željka Kasapa.

Baroš je dodao da ova ustanova već odavno ne brine za budućnost kada su u pitanju nove glumačke snage, ali i pozorišna publika.

"Mi već godinama organizujemo ljetnju školu glume, koju izvanredno vodi Dean Batoz i prošle godine smo imali sigurno najtalentovaniju generaciju mladih ljudi i nadam se da će neki od njih krenuti put Akademije. Na taj način stvaramo novi glumački potencijal naše kuće, ali i "školovanu" pozorišnu publiku, kojom se naš grad uvijek mogao pohvaliti", istakao je Baroš.

Baroš je već za januar najavio početak rada sa polaznicima ovogodišnje ljetnje škole glume na predstavi "Hajduci", a u prvoj polovini febrara trebalo bi da počne rad na tekstu "Gospođica" Ive Andrića, u režiji Marka Misirače.

"Ukoliko nam vrijeme i novac budu dozvoljavali u planu je i rad na predstavi "Šovinistička farsa" Radoslava Pavlovića, što bi praktično značilo da bi smo ovu sezonu zavšili sa osam premijera", rekao je Baroš.

On je dodao da se u Prijedoru sa nestrpljenjem očekuje premijera koprodukcijske predstave "Sabirni centar" koja će uslijediti nakon što se završi tender za nabavku nove audio i svjetlosne oprema za ovu kuću.

"Oprema je stara 40 godina i veselimo se novoj opremi, ali smo svjesni činjenice da dobre predstave ne pravi ni svjetlo, ni zvuk, ni scenografija, ni kostimi već dobru predstavu rade glumci i reditelji. Ovo će samo doprinijeti da te predstave vizuelno budu dovedene do savršenstva", rekao je Baroš.

Izvor: SRNA