latinica  ћирилица
10/01/2018 |  19:09 ⇒ 11/01/2018 | 11:11 | Autor: RTRS

Savez Srba iz regiona: Ratnohuškačke izjave SDA o 9. januaru

Savez Srba iz regiona ocjenjuje ratnohuškačkom izjavu Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da je obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske grubo kršenje Ustava BiH, direktan atak na BiH i vladavinu prava i krivično djelo.
Zastava Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastava Republike SrpskeFoto: RTRS

U saopštenju se navodi da SDA, koja od Tužilaštva BiH traži da preduzme odgovarajuće mjere zbog proslave 9. janurara, ne može da se pomiri sa činjenicom da je prema Dejtonskom sporazumu BiH zajednica država koju čine dvije države, odnosno Republika Srpska i Federacija BiH.

"Vrhunsko licemjerje je kada SDA govori da Republika Srpska može biti samo multietnički entitet u kome se moraju obezbijediti konstitutivnost i ravnopravnost naroda, ljudska prava i jednakost za građane koji u njoj žive", navodi se u saopštenju.

Savez Srba iz regiona napominje da su preostali Srbi u FBiH, gdje je SDA na vlasti, građani drugog reda, jer ne mogu da ostvare svoja osnovna nacionalna, imovinska, radna i brojna druga prava.

U saopštenju se dodaje da izjava SDA potvrđuje da ova stranka ne odustaje od ratne politike svog osnivača Alije Izetbegovića čiji je temelj stvaranje unitarne i centralizovane BiH.

Savez ocjenjuje da SDA time svjesno ruši Dejtonski sporazum i napada mir u regionu, a onda svjesno zamjenjuje teze i lažno optužuje Republiku Srpsku i Srbiju.

"Interes Srpske, Srbije i srpskog naroda jeste da se dosljedno poštuje Dejtonski sporazum što je jedan od ključnih preduslova mira i stabilnosti", navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.