latinica  ћирилица
12/01/2018 |  09:37 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Atina paralisana novim štrajkom

Metro u Atini danas je obustavio rad u okviru štrajka protiv novih reformi o čijem usvajanju parlament odlučuje 15. januara.
Kriza u Grčkoj - Foto: AP
Kriza u GrčkojFoto: AP

U prvom velikom štrajku ove godine, obustava rada metroa, koji svakog dana koristi oko 938.000 putnika, izazvao je saobraćajni kolaps u gradu od 3,8 miliona stanovnika.

Brodovi ne mogu da plove zbog štrajka zaposlenih u pristaništima, a bolnice se oslanjaju na rezervno osoblje, pošto su i ljekari obustavili rad. Dodatni štrajkovi očekuju se tokom dana.

Očekuje se da će parlament 15. januara glasati o predloženoj reformi kojom se pooštravaju propisi o proglašavanju obustave rada, što je uslov koji su postavili kreditori.

Ovo je razljutilo mnoge Grke, čiji su prihodi značajno umanjeni od kada je država počela da prima međunarodnu finansijsku pomoć 2010. godine.

Prema sadašnjem zakonu, sindikati mogu da pozovu na štrajk ako to podržava trećina članstva.

Novim zakonom ta granica se diže na 50 odsto, a kreditori se nadaju da će time opasti učestalost radničkih protesta i da će porasti produktivnost, koja je trenutno u Grčkoj za oko 20 odsto manja od prosjeka u EU.

Izvor: SRNA