latinica  ћирилица
12/01/2018 |  11:51 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

Tunis: Uhapšeno još 150 demonstranata

Vlasti Tunisa uhapsile su još 150 ljudi, uključujući lokalne opozicione lidere, povodom nemira tokom protesta zbog rasta cijena i poreza.

Vlasti su razmjestile vojsku u pojedinim gradovima, a aktivisti pozivaju na protestne skupove tokom vikenda.

Demonstracije praćene nasiljem izbile su širom zemlje u ponedjeljak, 8. januara, kada je jedan demonstrant ubijen. Učesnici protesta od tada su spalili desetine državnih objekata.

Nove demonstracije zakazane su za danas i sutra u glavnom gradu Tunisu, na sedmu godišnjicu od svragavnja autoritarnog predsjednika Zina El Abidina Ben Alija.

"Protesti su u opadanju i nije nanesena šteta, ali je policija sinoć uhapsila 150 ljudi koji su učestvovali u nemirima prethodnih dana, čime je ukupan broj uhapšenih povećan na 788", rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Helifa Čibani.

On je dodao da među uhapšenima ima i islamskih ekstremista.

U mjestu Gafsa privedena su tri lokalna lidera glavnog opozicionog bloka Narodni front jer su, navodno, zapalili jedan državni objekat, rekao je izvor iz pravosuđa.

Narodni front je saopštio da su njegovi lideri meta politike kampanje koja "reprodukuje represivne metode režima Ben Alija". Članovi ovog bloka uhapšeni su u Mahdiji i Karabiji.

Izvor: SRNA