latinica  ћирилица
12/01/2018 |  16:14 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Krsmanović poziva na dodatne sankcije Dodiku i intervencije visokog predstavnika! (VIDEO)

Potpredsjednik NDP-a, Zdravko Krsmanović, gostujući u emisiji Parlaonica na BHT-u, izrekao je niz veoma diskutabilnih stavova, usmjerenih uglavnom protiv Republike Srske i entitetskog uređenja BiH. Prizivao je uvođenje dodatnih sankcija predsjedniku Dodiku, uz intervencije i visokog predstavika.
Zdravko Krsmanović - Foto: RTRS
Zdravko KrsmanovićFoto: RTRS

Rješenje za krizu u BiH je evropski put bez kompromisa, kaže Krsmanović i ističe da je, na tom putu, potrebno više jačati nadležnosti lokalnih zajednica, istovremeno smanjujući nadležnosti entiteta. 

"Nisu sporni entiteti i kantoni, ali su sporna tolika njihova ovlašćenja, da su oni uzeli sve resurse, a lokalne zajednice sveli, malte ne, na nivo mjesnih zajednica", rekao je Krsmanović.

A nakon razvlašćenja entiteta, po Krsmanoviću, potrebno bi bilo jačati integracione procese u BiH.

"Mi ovdje pričamo uglavnom o socijaldemokratiji u FBiH. Republika Srpska kao da je, malte ne, drugo tijelo, kao da nije dio ove države. Ne, ovo je jedna država, u kojoj postoje socijaldemokrate u Banjaluci i Sarajevu, koji se lažno predstavljaju", izjavio je Krsmanović.

Pretpostavka za ostvarenje ovih ciljeva su smjena aktuelne vlasti, kaže Krsmanović, a u tome očekuje pomoć zapadnih zemalja. Uvođenje dodatnih sankcija predsjedniku Dodiku, koje bi uključivale blokadu imovine ili zabranu putovanja, moglo bi, smatra Krsmanović uticati na rezultate izbora.

"Ako SAD uvedu Dodika na crnu listu, zašto se tome ne pridruži EU? To su stvari koje očekuje svaki normalan demokrata u ovoj zemlji, koja je većin opredijeljena za EU. Mora se obračunati sa snagama koje su snage opstrukcije, snage razjedinjavanja, snage mržnje koje provode secesiju u BiH, a prodaju se kao socijaldemokrate", dodao je Krsmanović.

U svemu ovome Krsmanović, kaže, ima i podršku stranaka Saveza za promjene, posebno SDS-a, koja je od, kako je rekao, retrogradne stranke postala konzervativna partija zapadnog tipa. Tema emisije bila je ideja socijaldemokratije i mogućnost ujedinjenja ljevice u BiH, a osim Krsmanovića učestvovali su još potpredsjednik SDP-a Miro Lazović, bivši član te partije Nijaz Skenderagić, predsjednik SDU Nermin Pećanac, uz političke analitičare i predstavnike nevladinih organizacija.