latinica  ћирилица
13/01/2018 |  12:08 | Autor: RTRS

Više novca iz budžeta za plate zaposlenih u institucijama BiH

Za plate i naknade lica zaposlenih u institucijama koje se finansiraju iz budžeta BiH ove godine planirano je skoro 560 miliona KM što je za 8,6 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na prethodnu godinu.
Institucije BiH - Foto: RTRS
Institucije BiHFoto: RTRS

Povećanje je posljedica, prvenstveno, prošlogodišnje izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koja se odnosi na povećanje plata policijskim službenicima, te planiranih novih zapošljavanja u institucijama BiH, između ostalog, 86 lica za potrebe stavljanja u funkciju zatvora u Istočnom Sarajevu.

Usvojenim odlukama Savjeta ministara planirano je i zapošljavanje pet lica u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, tri u Memorijalnom centru Srebrenica te 10 lica pri Direkciji za evropske integracije.

Predviđeno je i da Služba za zajedničke poslove institucija BiH u ovoj godini zaposli 10 lica za potrebe održavanja i obezbjeđivanja novokupljenih objekata za smještaj institucija BiH u Mostaru, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, što bi budžetske korisnike trebalo da košta 87.000 KM.

Zbog izmjene navedenog zakona, kojim su povećane plate policijskim službenicima, Graničnoj policiji u 2018. godini za plate i naknade potrebno je 3.950.000 KM, što je za sedam odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Iz istog razloga za isplatu plata u Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ potrebno je dva miliona KM ili 10 odsto više nego u 2017. godini, a slično je i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH zbog prijema zaposlenih na određeno vrijeme za održavanje opštih izbora u BiH u oktobru za plate i naknade potrebno je nešto više od 250.000 KM više nego u prošloj godini.

Više za plate u ovoj u odnosu na 2017. godinu, i to 170.000 KM potrošiće i Regulatorna agencija za komunikacije zbog izmjene strukture radnih mjesta.

Nasuprot ovim institucijama, u Ministarstvu odbrane ukupan iznos plata biće smanjen za 2,5 miliona KM zbog izmjene dinamike zapošljavanja, te strukture zaposlenih vojnih lica, navodi se u prijedlogu budžeta BiH za ovu godinu.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u srijedu, 17. januara, trebalo bi da raspravljaju u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je budžet za finansiranje institucija u iznosu oko 950 miliona KM, a za servisiranje spoljnog duga nešto više od milijardu KM, što je približno iznosu prošlogodišnjeg budžeta.

Izvor: Srna