latinica  ћирилица
21/01/2018 |  10:49 ⇒ 16:40 | Autor: RTRS

Vučić: Zapošljavanje i egzistencija najveći problem Srba na Kosmetu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su zapošljavanje i egzistencija najveći problem Srba na Kosovu i Metohiji, ali da je zadovoljan jer su odlučni da ostanu i opstanu na svojim ognjištime, te obećao da će učiniti sve da se tim ljudima pomogne u budućnosti.
Gračanica, Aleksandar Vučić - Foto: SRNA
Gračanica, Aleksandar VučićFoto: SRNA

Vučić, koji je završio posjetu Kosovu i Metohiji, rekao je da je zadovoljan time što je imao priliku da razgovara sa ljudima iz Orahovca, Istoka, Kline, Goraždevca i mnogih metohijskih sela, te iz Kosovskog pomoravlja.

On je napomenuo da je ograničen prostor za djelovanje države na Kosovu i Metohiji.

"Naše polje delovanja veoma je ograničeno. Radili smo na tome da ljudima obezbedimo mir i u tome smo uspeli", rekao je sinoć novinarima Vučić poslije šestočasovnog razgovora sa Srbima južno od Ibra, vođenim u Domu kulture u Lapljem selu kod Prištine.

Vučić je ocijenio da su na sjeveru Kosova drugačiji problemi u odnosu na južni dio Kosova i Metohije, ali da je svuda prisutno da su potrebni mir i racionalan pristup, razgovori sa Albancima i unutrašnji razgovor.

On je naglasio da se mora voditi računa o tome koliko se plata isplaćuje istim licima, da li ta lica imaju primanja i iz Prištine dok pojedinci nemaju nikakva primanja. "To je naš posao za naredni period", dodao je Vučić.

Predsjednik Srbije zahvalio je ljudima koji su u velikom broju došli u Laplje Sela da ga dočekaju, te istakao da je posao zvaničnika Srbije da više budu na Kosovu, kao i da se moraju podstaći privrednici da više ulože na Kosovo i Metohiju, te da se vidi sa Albancima šta je podjednako dobro ili loše da bi bolje živjeli u budućnosti.

On je ponovio da je imao težak sastanak u Kosovskoj Mitrovici i da je to bio najintimniji dijalog koji mogu da vode Srbi, te da neće izbjeći nijedan sastanak da ragovara o Kosovu I metohiji da bi se dobro čuli i vidjeli, jer su pogledi uprti u Beograd.

Vučića je u Lapljem Selu dočekalo nekoliko hiljada Srba. Njegovo boravak obezbjeđivala je Kosovska policijska služba.

Predsjednk Srbije je istakao da država neće imati milosti prema ubicama jednog od političkih lidera kosovskih Srba, Olivera Ivanovića.

Izvor: SRNA