latinica  ћирилица
22/01/2018 |  08:56 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Bošnjaci bojkotuju nastavu u Liplju (FOTO/VIDEO)

U Republici Srpskoj danas je počela nastava u drugom polugodištu. Školsko zvono označilo je početak drugog polugodišta i u zvorničkim osnovnim i srednjim školama, osim u područnoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Liplju.
Osnovna škola "Sveti Sava" u Liplju - Foto: RTRS
Osnovna škola "Sveti Sava" u LipljuFoto: RTRS

Nastava u ovoj školi nije počela, jer 16 učenika bošnjačke nacionalnosti nije sjelo u školske klupe zbog odluke roditelja da djecu ne puštaju na nastavu dok se ne riješi pitanje maternjeg jezika, odnosno dok se, kako kažu, u đačke knjižice ne počne upisivati "bosanski jezik", umjesto jezik bošnjackog naroda.

- Naša crvena linija je da nećemo ići ispod "bosanskog jezika". Mnoge stvari smo stavili pod tepih i nismo htjeli da ih iznosimo u javnost, nadajući se da će ići na bolje. Međutim, svakog dana je sve teže i teže i ovo je linija ispod koje nećemo ići - rekao je Muharem Sinanović, predstavnik roditelja.

Bojkot nastave u školi "Sveti Sava" u Liplju (Foto: RTRS)

Iz škole poručuju da poštuju Ustav Republike Srpske i da će to činiti i dalje.

- Mi smo obezbijedili sve uslove, škola je jutros na vrijeme otvorena, ugrijane su prostorije i svi su uslovi stvoreni, ali djeca nisu došla. Mi poštujemo Ustav i pišemo "jezik bošnjačkog naroda" i pisaćemo sve dok drugačije ne bude napisano u Ustavu - kaže direktor škole Radomir Petrović.

Ministarstvo: Poštujemo Ustav

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske saopšteno je danas da se učenicima bošnjačke nacionalnosti u Srpskoj upisuje u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava naziv jezika u skladu sa Ustavom Republike.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Ustavni sud BiH utvrdio da je odrednica "jezik bošnjačkog naroda" u skladu sa Ustavom BiH.

Iz Ministarstva navode da poštuju Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja, te da ne umanjuju nijednom narodu pravo na jezik.