latinica  ћирилица
22/01/2018 |  12:39 | Autor: RTRS

Zakon o ukidanju Specijalnog suda proslijeđen Vladi samoproglašenog Kosova

Predsjedništvo parlamenta samoproglašenog Kosova proslijedilo je Vladi prijedlog zakona o ukidanju Specijalnog suda, javljaju prištinski mediji.
Samoproglašeno Kosovo - skupština - Foto: RTRS
Samoproglašeno Kosovo - skupštinaFoto: RTRS

Predsjedništvo parlamenta je na ovaj način prebacilo ovu problematičnu inicijativu vladi Ramuša Haradinaja, koja treba da odluči da li će se rasprava o ukidanju Specijalnog suda naći pred poslanicima.

Šef Poslaničke grupe pokreta "Samoopredjeljenje" Glauk Konjufca izjavio je nakon sjednice Predsjedništva da je sada na Vladi da odluči šta misli o Specijalnom sudu, tako da to za sada nema nikakve veze sa kosovskom skupštinom.

- Ovoga puta postojao je kvorum od četiri člana i odlučeno je da inicijativa poslanika za opoziv ode u vladu. Dakle, postoji napredak u ovoj inicijativi - rekao je Konjufca nakon sjednice Predsjedništva.

Inicijativu su pokrenula 43 poslanika uz podršku nekolicine kosovskih zvaničnika, uključujući predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja, dok se predsjednik parlamenta Kadri Veselji nedavno distancirao od pokušaja ukidanja suda, mahom zbog žestokog pritiska Amerikanaca.

Inicijatori pokušaja da se ukine Specijalni sud su iz četvrtog pokušaja uspjeli da proguraju ovaj akt kroz Predsjedništvo parlamenta, pošto to tijelo na prethodna tri sastanka nije uspjelo da skupi kvorum.

Nejasno je koje će poteze povući vlada Ramuša Haradinaja, pošto su ga američki zvaničnici posljednjih dana u više navrata upozoravali da "neće proći nekažnjeno ako Specijalni sud bude ukinut".

- Želim da budem jasan. Poslanici koji podržavaju ovu inicijativu i političari koji je predvode uprkos tome što to poriču, biće izloženi konkretnim i teškim posljedicama ukoliko inicijativa uspije. Oni to znaju, mi smo im to rekli - naveo je američki ambasador u Prištini Greg Delavi u poruci objavljenoj na sajtu američke Ambasade.

Izvor: SRNA