latinica  ћирилица
23/01/2018 |  10:59 ⇒ 11:41 | Autor: RTRS

Oružje s Balkana za obračune kriminalaca u Švedskoj

Rat kriminalnih bandi digao je Švedsku na noge, zbog čega neki iz opozicije traže da se angažuje i vojska u ratu protiv kriminalaca. Ovakvu opciju sasvim ne isključuje ni socijaldemokratski premijer Stefan Loven.
Švedska: Oružje stiže preko Hrvatske  (Screenshot: Youtube/Aftonbladet) -
Švedska: Oružje stiže preko Hrvatske (Screenshot: Youtube/Aftonbladet)

Premijer navodi da se neće odmah krenuti sa vojskom protiv kriminalaca, već da je prvi korak pooštravanje zakona, a na stolu su i druge mogućnosti.

Prošle godine na švedskim se ulicama zapucalo 320 puta, a pritom su 43 osobe ubijene, najčešće na javnim mjestima.

Ratuje se oružjem sa Balkana. Policija je objavila izvještaj prema kojemu ta zemlja ima 60 nesigurnih područja, tj. zona u kojima su kriminalci u ratu sa državom i nastoje da preuzmu kontrolu u njima kako bi razvili svoj uticaj i kriminalne poslove.

Najtiražnije skandinavske novine Aftonbladet objavile su juče priču svog istraživačkog tima koji opisuje put oružja s Balkana za Švedsku.

Švedski reporteri bili su na licu mjesta u Banjaluci, gdje im je policija Republike Srpske pokazala vreće oružja koje su bile na putu za Skandinaviju u količinama dovoljnim da ubiju na stotine ljudi, piše Aftonbladet.

– Švedska je najveće tržište u Evropi za oružje s Balkana. Postoji dobro uhodana organizacija koja prima i prodaje oružje u Švedskoj - rekao je državni tužilac iz Banjaluke Goran Glamočanin.

Klupko se počelo odmotavati 2014. godine kada je jedan transport oružja zaustavljen na hrvatsko-slovenačkoj granici. Akcija je bila rezultat policijske saradnje Švedske, Slovenije, Hrvatske i BiH.

U pravnom smislu akcija se pretvorila u katastrofu. Samo je jedna osoba osuđena, i to na tri mjeseca zatvora. Nedavno je jedna osoba zaustavljena u autobusu na hrvatsko-slovenačkoj granici, a bila je na putu za Malme.

U torbama joj je pronađeno 36 ručnih bombi, tri automatske puške, sedam pištolja, stotine metaka, jedna nagazna mina.

Uhapšena osoba je iz sela u okolini Banjaluke.

- Iako je krijumčario masu oružja, više izgleda kao magarac za utovar nego utjicajna ličnost u svijetu podzemlja - piše Aftonbladet.

Reporteri su bili u njegovu siromašnom selu, gdje žive većinom Romi. Njegova braća tvrde da je njihov brat prevaren.

– Prevarom su ga naveli da uzme torbe. On nije imao pojma što se u njima nalazi. Često putujemo za Švedsku i od poznanika kao uslugu uzimamo torbe koje šalju rođacima – kažu njegova braća.

Spomenuti 29-godišnjak trebao je isporučiti oružje jednom muškarcu koji je prijavljen na različitim adresama u Geteborgu i Malmeu.

Poznat je policiji i u više je istraga nerazriješenih ubistava. U Banjaluci ga znaju, ali ljudi ne žele da govore o njemu jer kažu da je opasan.

Centrala za oružje iz BiH je u Malmeu, na jugu je Švedske, gdje oružje dospijeva iz Danske preko mosta Eresundsbro. Oružje s Balkana se zatim preprodaje za rat bandi u dva najveća švedska grada – Geteborgu i Stokholmu.

Aftonbladet je objavio i intervju s izvjesnim Lukom koji prima oružje što se krijumčari preko Hrvatske. Oružje se obično skriva kod djevojaka ili prijatelja koji nisu na meti policije. Kako je Malme neka vrsta skladišta za oružje, tamo je ono i najjeftinije, kaže taj čovjek koji dolazi iz Geteborga da ga kupi.

U hrvatskoj policiji negiraju problem, odnosno da se oružje iz BiH švercuje preko Hrvatske za Švedsku. Tvrde da je hrvatska granica gotovo neprobojna, ponajviše zbog šengenske kontrole i da bi krijumčari sigurno bili otkriveni, poput 25-godišnjakinje koja je prije mjesec dana uhapšena na prelazu Stara Gradiška s tri raketna i jednim ručnim bacačem koje je kao putnica u autobusu imala u ličnom prtljagu.

Izvor: Agencije