latinica  ћирилица
23/01/2018 |  12:04 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

Davos- Nagrade Kejt Blančet, Eltonu DŽonu i zvijezdi Bolivuda

Uoči početka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, u švajcarskom zimskom centru su dodijeljene nagrade Kejt Blančet, Eltonu DŽonu i bolivudskoj zveijzdi Šahu Ruku Kanu, za rad na podizanju svijesti o pitanjima ljudskih prava.
Kejt Blančet - Foto: Getty Images
Kejt BlančetFoto: Getty Images

Australijskoj glumici Kejt Blančet, Kristalnu nagradu na ovom godišnjem skupu donio je rad sa ljudima koji su morali da napuste svoja ognjišta, dok je britanski pjevač, kompozitor i tekstopisac Elton DŽon proglašen laureatom zahvaljujuću dobrotvornom radu u okviru svoje fondacije za borbu protiv side, prenosi Rojters.

Nagrada u Davosu dodijeljena je i bolivudskom glumcu Šahu Ruku Kanu kao priznanje za njegovo zalaganje za prava djece i žena u Indiji.

Blančet, koja je osvojila dva Oskara, imenovana je za ambasadora dobre volje UNHCR-a u maju 2016, a u toj ulozi je putovala u Liban i Јordan, gdje se sastala sa izbjeglicama raseljenim zbog sirijskog sukoba.

Ona je upozorila na posljedice ako se ne učini više kako bi se pomoglo ljudima primoranim da napuste svoj dom.

- Izgubljene generacije neobrazovane, obespravljene i raseljene djece ne samo što predstavljaju ogroman gubitak potencijala, već i prijetnju po buduću globalnu bezbjednost i prosperitet - istakla je Blančet.

Na Svejtskom ekonomskom forumu se Kristalna nagrada dodjeljuje umjetnicima zaslužnim za pozitivne promjene u društvu.

Izvor: Agencije